PRAVO OTKRIĆE

Za ovu pizzeriju u Zagrebu vjerojatno još niste čuli, a služi odličnu napoletanu i panuozzo

Nakon što smo na više mjesta čuli za nju, odlučili smo je posjetiti i uvjeriti se jesmo li dobili još jednu adresu vrijednu preporuke

Sigurno se sjećate vremena od prije par godina kada se za dobru pizzu pripremljenu na napoletanski način trebalo potegnuti do Italije, prije nego što su se pojedini domaći pizzaioli odvažili naučiti tajnu njezine pripreme i napokon je servirali i u našim pizzerijama. I dok ste je do sad vjerojatno imali prigode kušati na nekim dobro poznatim mjestima u gradu, izvrsna napoletana pojavila se i u jednom od najmlađih zagrebačkih naselja - Borovju. Međutim, ako ne poznajete nikoga tko ovdje živi, za ovaj kvart uz Savu, "zalijepljen" za Folnegovićevo naselje, a nasuprot Savice, do sad ste vjerojatno čuli iz dva moguća razloga, prvi je tradicionalni bosanski restoran Sofra, a drugi je posjeta neke strane delegacije ili domaćih političara Islamskom centru u Zagrebu. Naprosto je nemoguće da ste za Borovje čuli jer ima dobru mesnicu ili cvjećarnicu, ljubazne tete u vrtiću ili pošti... jer ništa od toga još uvijek nema. Pa ni trideset godina nakon izgradnje naselja. Ali zato ima Pizza bar Fratelli koji je nedavno proslavio prvi rođendan. I sad se vjerojatno pitate zašto onda za njega još niste čuli? Pa jednostavno. Osim što nam se čini da su stanovnici Borovja ovu pizzeriju željeli ljubomorno sačuvati samo za sebe, nije baš i da Fratelli revno vodi društvene mreže. Vlasniku Antoniju Cetini ionako je važnija usmena preporuka, koja se pokazala puno boljom reklamom.

image

Pizzerija se nalazi u zagrebačkom naselju Borovje u suterenu stambene zgrade na adresi Ul. grada Chicaga 10

Privatni album

Ugodna mala pizzerija smještena u podnožju zgrade na adresi Ulica grada Chicaga 10 ima zatvoreni prostor i ostakljenu terasu, no najbolje u ponudi stvara se u stražnjem dijelu lokala, gdje su od znatiželjnih očiju skriveni pizza majstor Petar Pero Kovačević i njegova Opale by Sud Forni električna peć za pizzu koji kao uigrani duo izbacuju sjajne napoletane. U ponudi ih je u Fratelliju šest - Capo ‘d‘ Istria, Mortadella e pistacio, Fratelli, Bianca, La Casa i Prosciutto crudo, a cijena im je 10,50 odnosno 11 eura. Za ljubitelje klasične pizze, na meniju je njih deset i stoje od 7,50 do 9 eura. Ako, pak, želite brzi, topli i ne pretjerano velik snack, tu je i odličan panuozzo sendvič u tri okusa - mortadela, pršut i šunka, a cijena im je 6, donosno 6,50 eura.

image

Pizze priprema Petar Pero Kovačević

Privatni album

Prvi put kad smo posjetili Fratelli kušali smo - prigodno - Fratelli napoletanu koja se sastoji od pelata, mozzarele, rikole, pršuta, cherry rajčica, grana padano sira, crnih maslina, maslinova ulja, krupne soli, mini mozzarelle, svježeg bosiljka i kreme od aceta. Kad je stigla na stol nastao je tajac jer je izgledala kao iz najboljih reklama. Tijesto onako lijepo napuhnuto, točkasto na mjestima od jačine peći, a mirisno... A onda ti pogled pobjegne i na druge sastojke - pravi pršut i još bolji grana padano, debele sočne masline, mirisni bosiljak, rajčica i rikula... Ovo meko i lagano tijesto u kombinaciji s navedenim sastojcima na dobar nas je trenutak teleportiralo na jug Italije i dodatno otvorilo apetit.

image

Napoletana s mortadelom i pistacijom

Privatni album

Naručili smo i Mortadellu e pistacio. Koji trenutak kasnije na stol je u rukama nasmijane Ivane stigao tanjur napoletane kojoj ćemo se svakako ponovno vraćati. Ne samo da se jako lijepo nadopunjuju, mortadelu i pistaciju dodatno podižu i osvježavaju masline, cherry rajčice i aceto krema. Umjesto deserta, kojeg ovdje još nema u ponudi, odlučili smo se za panuozzo od mortadele. Dobili smo pahuljasto pizza tijesto predivno pečeno i hrskavo izvana, ponovno punjeno vrhunskim namirnicama na koje ovdje očito vode računa jednako kao i pri izboru brašna za pizzu.

image

U ponudi su tri vrste panuzza, punjeni mortadelom, pršutom ili šunkom

Privatni Album

"Osnovi uvjet za dobro tijesto je naravno kvalitetno brašno. Mi isključivo koristimo Molino Piantoni, brašno koje je osobno Franco Pepe odabrao kao visoko kvalitetno (op. a. Franco Pepe je jedan od najpoznatijih pizzaiola na svijetu). Dolazi direktno iz privatnog mlina preko jedinog ovlaštenog dobavljača. Jasno da uz dobre tehnike priprema tijesta jednaku ulogu imaju rajčica te mozzarela", objašnjava nam Kovačević te otkriva kako je najveću školu prošao uz chefa Raula Lajtman.

Kaže Kovačević kako mu je u Fratelliju Mortadella e pistacio hit pizza, jer teško je pogriješiti s kvalitetnom mortadelom i krupnim pistacijom kad se tako savršeno nadopunjuju. No, iako smo se mi ovdje zatekli u potrazi za napoletanom speziale, "čuvar peći" u Fratelliju kaže kako je njemu osobno najbolja ujedno i najjednostavnija pizza - kraljica Margherita.

image

Pored zatvorenog dijela, lokal ima i natkrivenu te ostakljenu terasu

Privatni album

Znatiželjni kakvi jesmo, pokazao nam je Kovačević i kako izgleda njegova već spomenuta partnerica - Opale te otkrio kako u njoj pizzu peče na visokim temperaturama, od 470 stupnjava.

"U njoj je, kad se zagrije, temperatura konstantna. Takva jedna peć može bez problema izbaciti veliki broj pizza, a da temperatura ne pada".

Za sada u Fratelliju ne misle eksperimentirati s drugim secijalitetima talijanske kuhinje, kao što su tjestenine i rižota, ali niti s novim okusima pizze jer imaju druge poslovne planove koje planiraju realizirati već ovog ljeta. Stoga smo ekskluzivno doznali kako će ovo ljeto i Starigrad Paklenica postati bogatija za jedno novo mjesto - Pizza bar Fratelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:58