NOVO MJESTO

ZA PRAVE LJUBITELJE: Jedino ovdje možete kupiti vina talijanskog tenora Andree Bocellija

 Neja Markicevic/Cropix
Na policama nove vinoteke nalaze se vina malih i do sada nepoznatih hrvatskih vinara, ali i znane svjetske etikete

"U našoj vinoteci odlučili smo ponuditi etikete kojih nema nigdje drugdje jer želimo biti drugačiji od ostalih vinoteka", na početku nam je pojasnila Jelena Balog, suvlasnica i direktorica Vinologa, pokazujući police njihove vinoteke, za čije je uređenje zaslužan zagrebački studio za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft pod kreativnim vodstvom Duška Vlaovića.

Odmah su nam pažnju privukle butelje stranih etiketa, kao što su Domaine Hamelin Vaudesir, Chablis Grand Cru, 2018. (380 kn), Charles Collin Cuvee Blanc de Blancs šampanjac, 2008. (690 kn), potom Nativ Blu Onice Aglianico Irpinia (150 kn) i vina vinarije talijanskog tenora Andree Bocellija - Bocelli pinot grigio (170 kn) i Bocelli Tenor Red (220 kn).

image
Neja Markicevic/Cropix

"Cijene su možda, onima koji ne prate vinsku scenu, visoke, ali vjerujte mi, nama nije cilj zaraditi na ogromnoj marži, u što se možete uvjeriti kad pogledate cijene domaćih vina", objasnio nam je Franko Balog.

"Cilj nam je pomagati u plasmanu vina malim vinarima koji su ostali u sjeni velikih koji su se pozicionirali na tržištu. Oni imaju itekako kvalitetna vina, samo im do sada nitko nije dao priliku da pokažu što i koliko znaju", dodao je Franko.

image
Neja Markicevic/Cropix

Na policama koje su rezervirane za domaće etikete tako nalazimo vino autohtone hrvatske sorte zlatarica vinarije Pilač (62,99 kn), pjenušac vinarije Kota (100 kn), Košutićev pinot bijeli (39,99 kn) i škrlet (49,99 kn), pošip vinarije Merga Victa (79,99), a osim još mnogih znanih i manje znanih vinarija, u vinoteci Vinolog prodaju se i njihova vina.

image
Neja Markicevic/Cropix

Naime, obitelj Balog ima svoje vinograde i odličnu suradnju s kooperantima iz svih dijelova Hrvatske, pa od tog grožđa rade svoja vina i pune ih pod etiketom Lectus (Graševina 2019. je osvojila Decanter brončanu medalju). Osim graševine, pod istom etiketom nude Pjenušac Brut, Malvaziju, Rose, Plavac i Cuvee, i to po vrlo povoljnim cijenama, dok su Eclat - Chardonnay (Decanter bronca), Cabernet sauvignon (Decanter 2020 srebro), Plavac mali s otoka Pelješca i muškat linija na koju su iznimno ponosni.

"Kad sam započela studij ekonomije u Zagrebu, nisam pomišljala da ću se početi baviti vinarstvom. Ali, nakon diplome sam se zaposlila u firmi koja se bavila distribucijom vina. Razgovori s vinarima, posjeti vinarijama, sajmovima - to je svijet koji me osvojio, u kojem sam se počela ugodno osjećati i koji sam zavoljela. Nakon nekoliko godina rada u toj firmi odlučila sam pokrenuti nešto svoje, ali drukčije od svega ostalog. Tijekom godina sam stekla mnoge prijatelje, okupila stručnjake i krenula u proizvodnju. Ispočetka smo otkupljivali vina od kooperanata i punili ih u butelje vlastite marke, a iznimno sam ponosna što smo odlučili otkupljivati vina u rinfuzi te ih puniti u butelje pod etiketom Papillon ili, u dogovoru s trgovačkim lancima, pod njihovim komercijalnim markama. Nemojte misliti da su to loša vina. Dapače, za tu cijenu kupci dobivaju jako dobru kvalitetu", objasnila je Jelena Balog te dodala da otkupljivanje rinfuze u Hrvatskoj baš i nije popularno.

image
Neja Markicevic/Cropix

Štoviše, vinari ne žele govoriti o tome (za razliku od ostatka svijeta, gdje se u rinfuzi otkupljuje preko 38% cijele proizvodnje), ali to je sigurno rješenje da se mnogi, pogotovo oni mali, riješe zaliha vina koje sada, u doba pandemije, nisu stigli prodati, a tankovi se moraju isprazniti za vina iz nove berbe. Na svojoj web stranici Vinolog ima detaljno objašnjen postupak otkupa vina, a postoji i prijavnica za vinare koji to žele raditi.

"Naše vinograde imamo u Iloku i njihovoj njezi posvećujemo posebnu pažnju, a želja nam je pomoći svima koji se bave vinarstvom te ljubiteljima ispijanja dobrih vina pružiti mogućnost da uživaju u njima po pristojnim cijenama. Imati ćemo i prezentacije, degustacije te radionice vina. S ne više od desetak ljudi. Okupili bismo uvijek nekoliko sommeliera i stručnjaka koji će svoj utisak o vinima koje nudimo na svojim policama prenijeti drugima. Sada imamo tristotinjak etiketa, ali to nije stalna ponuda. Uvijek smo u potrazi za novim, posebnim, stranim i domaćim vinarima koji rade iznimno kvalitetna vina, a još nisu imali priliku plasirati ih na tržište", dodala je Jelena Balog.

image
Neja Markicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:42