Rezanci s makom i orasima klasik su iz djetinjstva kojem smo se, kada bi nam ga kao mlađima ponudili za ručak ili večeru, prilično veselili. Tjestenina u dvije kombinacije koje je još boljima mogla učiniti samo žlica kakaa, osim za najmlađe, bila je više nego dobar odabir ručka i za one koji su ga pripremali. Naime, zajedno s kuhanjem tjestenine i spajanjem sastojaka na tanjuru priprema ovog jela oduzima svega desetak minuta. Upravo je zato dobar odabir i za vrijeme vrućih ljetnih dana, kada predugo stajanje za štednjakom jednostavno ne dolazi u obzir.
Oni koji su u ovom jelu uživali u djetinjstvu, sjetit će se kako su najbolji rezanci s makom ili orasima upravo oni domaći, kakve su radile naše bake, pa tako u slučaju da imate dovoljno vremena, upustite se u pripremu tjestenine u vlastitoj kuhinji. Dobra ideja bit će i šufnudle koje možete napraviti od ostatka pire krumpira, a u slučaju da za pripremu ručka zbilja nemate više od 10 minuta, sasvim dobra zamjena bit će i kupovna tjestenina. Oblik birajte po vlastitom ukusu, no najbolji će biti rezanci ili pak tjestenina s rupicama.
Za varijantu s makom trebat će vam oko 150 grama maka i 100 mililitara mlijeka, šećer po želji te tjestenina. Mlijeko je najprije potrebno zagrijati, dodati mak i šećer pa, uz neprestano miješanje, kuhati dok ne zavrije. Po želji, maku možete dodati i vanilin šećer, ekstrakt vanilije ili druge aromatične dodatke po želji. Kada ste dobili gustu smjesu, dovoljno je tek pomiješati je sa skuhanom tjesteninom i poslužiti još toplo.
Tjestenina s orasima još je jednostavnija za pripremu. Dovoljno je tek pomiješati mljevene orahe sa šećerom pa ih spojiti s kuhanom tjesteninom. Ona malo složenija varijanta uključuje i kockicu maslaca koja će jelo učiniti još bogatijim. Otopite je na tavi, dodajte skuhanu tjesteninu i kratko zapecite pa pospite mješavinom oraha i šećera. Po želji, rezancima s orasima možete dodati i džem po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....