SLATKI VIKEND

Za torte i kolače bez greške: Imamo nekoliko važnih trikova za najsočniji biskvit

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Ovog vikenda bacite se na miksanje, pečenje i sastavljanje najslađih zalogaja

Kod pripreme biskvita najvažnije je, složit ćete se, da ostane sočan i prozračan, da se ne presuši i da ne postane pretvrd, a samim time i preuzme glavnu ulogu u omiljenim nam kolačima i tortama. Upravo iz tog razloga, kod pripreme biskvita valja pripaziti na nekoliko ključnih faktora.

Bazični biskvit priprema se od tek tri sastojka - jaja, šećera i brašna (1:2:3), a onda su tu i dodaci poput, primjerice, praška za pecivo ili kakaa u prahu. Želite li dobiti sočniji, ali i zbijeniji biskvit, dodati mu možete i ulje, maslac, mlijeko, jogurt, banane, jabuke ili kiselo vrhnje. Kod okusa biskvita, važan faktor bit će i dodaci poput limunove ili narančine korice ili pak različitih ekstrakata i aroma ili vanilin šećera. No, najbitnije od svega baš uvijek će biti pridržavanje recepta.

TRI BISKVITA S BANANAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

Biskviti su baza velikog broja torti i kolača te su samim time i vrlo važan dio s kojim ne želite eksperimentirati. Držite se provjerenih tehnika i postupaka, koristite namirnice sobne temperature, a želite li dobiti prozračniju teksturu, svakako odvojite žumanjke od bjelanjaka koje zatim možete istući u snijeg i laganim pokretima špatulom umiješati u smjesu za biskvit. Također, žumanjke je sa šećerom potrebno miksati barem 10 minuta kako bi dostigli kremastu, ali i prozračnu teksturu. Nakon što ste izmiksali jaja, odmah se bacite na spajanje.

Dobra ideja bit će i prosijati brašno kako bi tekstura biskvita na svim dijelovima bila jednaka, a u slučaju da bazičan biskvit od tri sastojka i dalje ispada pretežak i zbijen, razmislite o smanjivanju količine brašna i smanjenom vremenu miksanja smjese.

RECEPT ZA PADIŠPANJ

image
Tom Dubravec/cropix/

Provjera čačkalicom

Pećnicu nemojte otvarati nepotrebno, otvorite je tek pri samom kraju, kada mislite da bi biskvit mogao biti gotov, no u to niste u potpunosti sigurni. Tada je test čačkalicom dopušten i opasnost od padanja biskvita je prošla. No, dobro je spomenuti i da, primjerice, kod pripreme brownieja, čačkalica mora izaći mokra pa je tako pažnju najbolje obratiti na temperaturu i vrijeme pečenja. Držite li se strogo pravilno napisanog recepta, test čačkalicom neće biti potreban.

ČOKOLADNA TORTA S LJEŠNJACIMA

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Nakon pečenja

Nakon što ste biskvit izvadili iz pećnice, najvažnija stvar bit će dobro ga ohladiti. Režite ga dovoljno hladnog kako se ne bi raspao i upamtite, stavljate li kremu na topli biskvit, ona bi se mogla otopiti, a vaš kolač ili torta završiti neslavno. Kako bi biskvit bio sočniji, nakon pečenja poprskati ga možete omiljenim sirupom. To može biti tek klasičan sirup koji ste skuhali od vode i šećera, kakav dobar liker ili voćni sok.

Dobro je znati i kako biskvit u hladnjaku može stajati i do tjedan dana, a u zamrzivaču čak i do tri mjeseca. Spremite ga u ravnu posudu kako se kod smrzavanja ne bi svinuo i puknuo, a kada ga želite koristiti, najprije ga odmrznite na sobnoj temperaturi pa punite kremama i drugim dodacima.

TORTA OD MRKVE I ORAHA

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kako do savršene rolade

Kod pripreme rolade bitno je da biskvit nije pretanak kako krema ne bi mogla probiti kroz njega. Također, važno je da biskvit ne prepečete kako kod rolanja ne bi popucao. Posebnu pažnju valja obratiti i prebacivanju biskvita na kuhinjski ubrus, ali i na pripremu kreme. Ona, naime, ne smije biti preteška i pregusta kako bi se rolada mogla lijepo zarolati.

ROLADA OD ROGAČA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Recept za jednostavan biskvit

3 jaja

6 žlica šećera

9 žlica brašna

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje, a zatim odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pustite da odstoje na sobnoj temperaturu. Bjelanjke miksajte dok ne dobijete snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer dok ne postanu pjenasti. Prosijte brašno i dodajte prstohvat soli. Zatim žumanjcima dodajte bjelanjke i laganim pokretima špatulom sve dobro sjedinite. Laganim pokretima umiješajte i brašno. Prebacite dobivenu smjesu u kalup za pečenje i pecite 20 do 40 minuta, ovisno o veličini kalupa, debljini biskvita i količini smjese. Prije slaganja kolača ili torte, biskvit dobro ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:57