ZA SVE ''PALENTOLJUPCE''

ZANIMLJIVE ČINJENICE: 10 stvari koje niste znali o palenti!

 Getty Images/iStockphoto
Palenta je nezaobilazan dio hrvatske gastronomske tradicije.

Koliko nas se samo sjeća ručkova i večera kod baka s ukusnom palentom i jogurtom, ili možda slatkom palentom. Nekada je ona bila tipično jelo siromašnih, ali danas ju služe i u najboljim svjetskim restoranima. Mi vam donosimo 10 zanimljivih činjenica koje svaki ''palentoljubac'' treba znati!

ČINJENICA 1.

Buckwheat flourBuckwheat flour
Getty Images/iStockphoto

Prije otkrića kukuruza, a kamoli pira, ječma, prosa i raži, palenta se pripremala od heljde. U nekim dijelovima Italije se još uvijek tako radi te se takva palenta naziva ''taragna''.

ČINJENICA 2.

Chef hand sprinkling icing sugar over fresh polenta cake
Getty Images/iStockphoto

U francuskoj pokrajini Gaskonji, palenta se priprema s mlijekom i rumom. Nakon toga se raširi na ravnoj površini, izreže na diskove, isprži te pospe šećerom.

ČINJENICA 3.

high angle view of healthy lunch at restaurant, fish and polenta.
Getty Images/iStockphoto

Na Antilima, palentu nazivaju funchi (ili cou-cou). Jede se s mesnim gulašima, ribom (s prženom ribom predstavlja nacionalno jelo Barbadosa) i povrćem te se ponekad jede umjesto kruha i riže.

ČINJENICA 4.

top view polenta and egg rustic background
Getty Images/iStockphoto

Domaća palenta je bezglutenska. Budući da kukuruz ne sadrži gluten, savršen je za one koji se drže bezglutenske dijete.

ČINJENICA 5.

Grits or corn polenta with fried blueberries and shaved foie gras, french food, gourmet food, creamy appetizer or a dinner with herbs
Getty Images/iStockphoto

U Mađarskoj se palenta često jede sa džemom, ali takvu kombinaciju služi i chef Claudio Vicina u svom restorani koji je vlasnik Michelinove zvjezdice.

ČINJENICA 6.

A high angle close up shot of a couple of bowls with white and yellow grits, also known as polenta.
Getty Images/iStockphoto

Palenta može biti i bijela što je tipično za sjever Italije te kod nas za Istru, a radi se od bijelog kukuruza.

ČINJENICA 7.

Polenta baked with vegetables and cheese on the table
Getty Images/iStockphoto

Mieliepap je naziv za južnoafrički palentu. Radi se od bijelog ili žutog kukuruza, a služi se s mesnim umacima, roštiljem, juhom od luka ili rajčice. Također, nije neuobičajena za doručak, s hladnim ili toplim mlijekom, šećerom i maslacem.

ČINJENICA 8.

Gnocchi alla romana, typical Italian recipe made with semolina and cheese
Getty Images/iStockphoto

Osojaniza je tipičan naziv za obogaćenu palentu u sjeveroistočnoj Italiji. Priprema se s maslacem, dimljenim ricotta sirom i sirom Parmigiano Reggiano Stravecchio.

ČINJENICA 9.

Polenta with butter and cheese in plate on rustic table, traditional Italian side dish, top view
Getty Images/iStockphoto

Žganci i palenta nisu ista stvar. Žganci se pripremaju od krupnijeg kukuruznog zrna nego klasična palenta i nisu tako ''glatki''.

ČINJENICA 10.

Corn meal or dry polenta on vintage table
Getty Images/iStockphoto

Zrna kukuruza su pronađena i u egipatskim grobnicama u Tebi, a postavlja se pitanje je li u tom slučaju točna činjenica da je kukuruz iz Amerike počeo izvoziti Christopher Columbus tek 1525. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:43