PIŠE DOKTOR ZA ULJE

Zašto su svjetska natjecanja maslinovih ulja važna i što znače za 4 hrvatska proizvođača koji su ušli u top 100 najboljih na svijetu

 Berislava Picek/Cropix
Najcjenjenija natjecanja na svijetu u kvaliteti maslinovog ulja - to su s razlogom

Svake godine u proljeće razna svjetska, a i domaća natjecanja objavljuju rezultate nagrađenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Dijelimo ih na masovna i limitirana natjecanja i svako od njih ima svoje kriterije prema kojima zatim maslinari određuju hoće li ili neće u njima sudjelovati.

U svijetu postoje tri najvažnija natjecanja u kvaliteti maslinovog ulja. To su Mario Solinas Quality Award u Madridu, Evooleum EVOO Awards iz Cordobe i Ovibeja Beja Portugal. Sva tri su u Europi, što je i razumljivo, budući da je kultura masline i proizvodnja ulja začeta u mediteranskom bazenu. Sva navedena natjecanja ubrajamo i među najstarija.

Na tim su natjecanjima kriteriji vrlo jasni; maksimalni broj uzoraka je do 200, čime se osigurava podjednak i kvalitetan tretman kušanja i davanja ocjena, a kemijska analiza priznaje se samo od ovlaštenih državnih laboratorija ili normiranih prema ISO 17 025. Minimalna količina proizvedenog i skladištenog maslinovog ulja pojedinih maslinara mora biti 2500 - 3000 litara po tanku.

Mario Solinas Quality Award, primjerice, ide još korak dalje te osobno šalje ljude koji uzimaju uzorke od proizvođača, a nakon uzorkovanja, inox tankovi se plombiraju i pečate. Svaka napunjena bočica ulja ima svoj LOT broj, oznaku natjecanja i nagrade. Takvim jasnim kriterijima ova natjecanja garantiraju potrošaču da je upravo to nagrađeno ulje proizvod koji kupuje.

Upravo zbog svega navedenog, jako je važno i značajno istaknuti one proizvođače u Hrvatskoj koji dobivaju te nagrade, poput u vodič Evooleum uvrštenih maslinara o kojima smo već pisali. Oni ne slijede trendove maslinarskih županija i ne slijede politiku uniformiranih ulja. To je svakako teži put, ali na kraju najisplativiji za one koji se ozbiljno žele baviti proizvodnjom maslina i maslinovog ulja. Oni su u stvari pravi i iskreni ambasadori hrvatske kvalitete maslinovog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:14