Gastroputopis iz Bangkoka

Zbog genijalnih ribljih okruglica tajlandska princeza šalje limuzinu na njihov skromni štand

Sestra i brat koji njeguju obiteljsko naslijeđe: Fish Noodles, uličnu hranu bez premca

 Privatna Arhiva
Ako je Jay Fai najveća zvijezda goleme i vrlo žive bangkočke street food scene, Lim Lao Ngow njezina je (još) najbolje čuvana tajna, evo kako nam je bilo...

Urednik Dobre hrane, Gordan Zečić, posjetio je Bangkok i napisao šest priča koje tvore zanimljiv gastroputopis. Prvu priču posvetio je Jay Fai, kulinarskoj senzaciji koju posjećuju gosti iz cijelog svijeta. Sve o tome pročitajte ovdje.


Mjesto koje sami možda ne bismo našli, barem ne u noćnim satima, jer je zavučeno malo dalje od Yaowarata, glavne ulice Chinatowna, od čije se magične vreve teško otrgnuti. Tamo su nas odveli domaćini iz obližnjeg fine dining restorana Potong, hvala im na tome.

Ako je Jay Fai najveća zvijezda goleme i vrlo žive bangkočke street food scene, Lim Lao Ngow njezina je (još) najbolje čuvana tajna. Iako omiljen među poznavateljima, nije napučen turistima. I dalje je to mirno mjesto u kojem, pogotovu navečer kad Yaowarat gori, u ovoj tihoj ulici možete naći slobodan stol u dvorištu iza uličnog štanda na kojem se već dulje od osamdeset godina događa ista čarolija: Fishball Egg Noodles, riblje okruglice s tjesteninom s jajima.

Gosti su dijelom i domaći ljudi, a i susjedi dolaze po hranu za van. Spomenuto jelo jedino je koje ovdje pripremaju, a za stol dolazi u servirano kao rezanci s jajima u juhi u kojoj se kuhaju riblje okruglice i kao dumplingsi, zapravo wontoni, s ribljim okruglicama napravljenim bez brašna. Ovo tradicionalno autohtono jelo, toliko ukusno na neki nenametljiv način, opreka je većini ulične hrane koju smo ovdje kušali, a koja je često intenzivnijih okusa. Kuhane okruglice su bijele, nježne, u teksturi lagano gumaste, a njihov je blagi okus svježe ribe jednostavno neodoljiv.

image
Privatna arhiva

Lim Lao Ngow vode sestra i brat, prapraunuci osnivača. Promatrajući njega kako priprema hranu i puni zdjelice, shvatite da je dosad isporučio milijun porcija i da bi sve to mogao raditi vezanih očiju. Dok smo se fotografirali, njegova sestra ponosno nam je pokazala izreske iz novina.

image

Brat i sestra koji vode ovaj ulični lokal, zapravo štand s nekoliko stolova u dvorištu, recept su naslijedili od predaka koji su isto jelo kuhali prije više od 80 godina. Fishball Noodles njihovo je naslijeđe

Privatna Arhiva

U ovoj se ulici, naime, pred tim skromnim štandom jednom godišnje parkira limuzina koju po nju šalje tajlandska princeza kako bi je dovezli u palaču da im skuha to staro jelo tradicionalne tajlandske kuhinje. Fishball Noodles iz Lim Lao Ngowa živi su dokaz kako i ulična hrana u svojoj jednostavnosti može biti visoko sofisticirana.

Ovu i druge priče iz Bangkoka čitajte u novom broju magazina Dobra hrana, uz koji svim čitateljima darujemo i Quick and Easy Kotanyi začinske mješavine!

image

Dobra hrana LJETO 2023.

Fotografija Berislava Picek/Cropix, Naslovnica Vesna Veselić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:22