ISPROBALI SMO

Zbog ovog bi se mogli stvarati redovi: Salo ima dva noviteta koja nam je, za slučajnog posjeta, predstavio Tvrtko Šakota

Nevelika, ali prilično zasitna mala jela pokazala su se odličnim izborom za zalogaj u kasno prijepodne

Neki dan smo u vitrini pekarne/bistroa Salo na Opatovini iznad Dolca uočili dva nova artikla. Predstavio nam ih je Tvrtko Šakota, uz Petru Jelenić i Matiju Belkovića spiritus movens Sala.

Prvo jelo je slano i nalik raviolu, dok je drugo, slatko, složenija kompozicija u formi malog izduženog kvadra.

- Ova mala pita napravljena je od poluprhkog tijesta od naše odležane pšenice - pojašnjava opisujući trokutasto punjeno pecivo nalik raviolu. - Punjena je ukusnom kremom od domaćeg graha zelenčeka, kojoj je dodan lički škripavac, a na vrhu su bučine sjemenke.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Drugo malo jelo, slatko, još nam se više svidjelo. Inspirirano je pohanim kruhom, ali se poslužuje hladno što mu ne oduzima hrskavost.

- Kruh je od einkorna, najstarije poznate sorte pšenice, koju i inače koristimo u našoj pekarni, i našeg kefira koji ovdje fermentiramo od ličkog mlijeka, uvaljan u organski nerafinirani šećer i fermentirani med. Na njemu je krema od cijele organske jabuke, po kojoj su listići sedmolista s biodinamičke farme s kojom surađujem i u restoranu i ovdje, posuti prahom od naše dehidrirane maline od ljeta, koji koristimo i za naš caffe latte od maline - pojašnjava Šakota.

image
Berislava Picek/Cropix

Oba su mala jela tipičan primjer invencije i sinteza, odnosno sukus svega onoga što Salo predstavlja i čime se ovdje bave. Svakako, nešto što nećete naći nigdje drugdje. Cijena im je po 4 eura za komad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:58