ADVENT U SPLITU

Zirojević petkom nudi sjajna jela s bakalarom u splitskom Dvoru, ovako radi bakalar in bianco

 Vjeko Bašić/
Poznati splitski chef preuzeo je kuhinju splitskog restorana, a uz specijalitete imaju i odličan glazbeni program

Kad se od splitske rive uputite prema Bačvicama, pa još malo dalje prema Firulama, naići ćete na crvenu građansku kuću s prelijepim terasama i pogledom na more. Tamo se smjestio restoran Dvor, o kojemu se već neko vrijeme priča. Razlog zašto je taj restoran počeo biti posebno zanimljiv leži u činjenici da je kormilo kuhinje preuzeo čuveni Hrvoje Zirojević, kuhar koji je bio posebno poznat jer je vodio jedan od najpoznatijih jadranskih restorana, Laganini na otoku Palmižani pored Hvara.

image
Vojko Bašić/

Kuharski izričaj i filozofija Zirojevića je spajanje mediteranskih okusa mora i zaleđa koje u besprijekornim okusnim i vizualnim kreacijama predstavlja gostu. Ovaj perfekcionist u kuhinji osmislio je deset jela s bakalarom u glavnoj ulozi. Nekoliko puta smo imali prilike probati njegov bakalar in bianco i njegov je doista nešto posebno (nadamo se da članovi naše uže obitelji ne čitaju ovaj članak koji su vješti u pripremi ovog klasika). Jednom smo ga i nagovorili da nam ustupi recept i okušamo se u pripremi njegovog specijaliteta, ali ako ste u blizini Splita morate probati kako Zirojević to priprema. Osim toga, u Dvoru ćete na meniju petkom naći i bakalar na brujet s pašta fažolom, pljukance s tartufima i bakalarom, canellone punjene dimljenim bakalarom i tripice od bakalara sa slanutkom. Cijena većine jela je 90 kuna.

image
Dvor Facebook Page

Osim, provjereno ukusnih Zirojevićevih jela, tim restorana Dvor organizirao je i glazbena događanja kako bi adventsko doba u restoranu bilo veselije. Vjerojatno ne biste očekivali nastup Natali Dizdar ili Matije Cveka. Detaljniji glazbeni program, nova jela i novosti iz restorana pratite na njihovim društvenim mrežama.

Ako ne uspijete do Splita, pokušajte kod kuće pripremiti bakalar in bianco po receptu Hrvoja Zirojevića.

image
Ante Čizmić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:23