PRIPREMITE VIŠE OD JEDNOG VINA

ZNALAČKI ODABIR VINA: Ako planirate poseban ručak, ova vina trebate poslužiti!

 Getty Images/iStockphoto
Poseban vikend ručak nerijetko uključuje dobro pečenje ili perad (patke, guske, purice), prasce na kontinentu, pašticade u Dalmaciji, a divljač posvuda.

Bilo bi dobro da pripremite više od jednog vina. Idealno bi bilo čaša pjenušca prije objeda dok su još svi na nogama. Potom ovisno o izboru mesa za glavno jelo odaberite neko moćno crno ili bogato bijelo. Bijela vina s oznakom Sur lie sada su pravi izbor, osobito ako je riječ o purici ili piliću. Za patke pripremite pinot crni iz bregovite Hrvatske ili neke uvozne iz hladnije regije, poput Burgundije ili Badena. Kod pašticada i divljači ovo je trenutak kad se otvaraju ljubomorno čuvani plavac mali, babić, Amarone, shiraz ili novosvjetovni cabernet sauvigon. Naravno iz kvalitativnog razreda jednog Dingača kad je plavac mali u pitanju, Bucavca kad je riječ o Babiću te prestižnijim etiketama u slučaju uvoznih vina.

KORAK PINOT CRNI 2013., 140 kn, (Roto dinamic)

Ako je umjesto purice izbor patka, onda odaberite ovo vino zavodljivih aroma šumskih jagoda stopljenih s notama duhana i tamne čokolade. Puna okusa i iznimnog trajanja, ali vrlo elegantne strukture, zbog čega je idealna uz perad s tamnijim mesom ili tunu od ribe. Jako dobre crne pinote još nude Krauthaker, Galić, Mežnarić, Belović, Šember, Bolfan i Tomac.

KORLAT SYRAH 2013., 100 kn, (Vrutak)

Badelova perjanica u izvrsnoj je formi i osim što je jedan od najboljih domaćih syraha, ujedno je jedan od općenito najfinijih crnjaka. Intenzivno i raskošno vino s jedne strane, kao što bi bio jedan plavac, ali s druge strane puno življe, s boljim kiselinama i definitivno širom gastronomskom upotrebom. Pokriva najraznovrsnija jela od tamnog mesa, od patki i junetine do divljači. U istom stilskom razredu još su Rizman plavac mali, Volarević Syrtis te Bibich R6.

BOŠKINAC 2013., 300 kn, (Miva)

Puno, snažno i koncentrirano vino, od sorata cabernet i merlot, ali potpuno drugačijeg profila. Svojom koncentriranom voćnošću pokriva pašticade, junetinu i divljač, a opet ima dovoljno finese da može ići i uz manje intenzivna jela. Pandan su mu plavci s južnih padina poput Dingača, Postupa, hvarskih plaža i Ivana Dolca, bračkih položaja u okolici Bola. Od uvoza potražiti dobar Amarone, čileanske cabernete ili bolje argentinske malbece. Australski shiraz u ovoj je kvalitativnoj kategoriji, nažalost, preskup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:11