Nema osobe koja je ne voli, samo se uvijek raspravlja je li nekom omiljena tamna, s velikim udjelom kakaa, mliječna, bijela ili… - Da, postoji i četvrti tip čokolade, a to je ružičasta, ili kako je zovu ruby (dobila je ime po dragom kamenu, rubinu) - odgovorio nam je Fran Reizl, koji s majkom i ocem, Jozefinom i Mirkom Reizl, vodi čokoladarnicu Vrsna u Sesvetama.
RUŽIČASTE SJEMENKE
Naime, prošle godine u rujnu najveći svjetski proizvođač čokolade, Barry Callebaut (koji je otkrio i bijelu čokoladu koja je u stvari derivat jer ne sadrži kakao masu), predstavio je potpuno novu čokoladu - po okusu i boji.
A radi se o čokoladi koja ne sadrži umjetne boje ili bobičasto voće (kako su mnogi na prvu pomislili), nego se radi od posebne vrste kakao zrna koja rastu u Ekvadoru, Brazilu i Obali Bjelokosti te sadrže ružičasti pigment. Ta zrna se ne prže, nego samo suše, i ružičasta boja ostaje.
NITI SLATKA, NITI TRPKA
Odmah nakon otkrića, budući da čokoladarnica Vrsna nabavlja sirovine od spomenutog proizvođača, javila se ideja da i oni u svojim pogonima počnu proizvoditi ružičastu, ruby čokoladu, što se pokazalo dobrim poslovnim potezom jer su bili prvi u Hrvatskoj s takvim asortimanom. Sjajna, predivna, izlivena u neobičan kalup, zavodljivo krckava kad se lomi, osvojila je mnoga srca ljubitelja slatkog, pa i onih koji dosad nisu jeli čokoladu, jer ova je bez dodataka, prirodna, nije slatka kao mliječna čokolada, ali isto tako nije tako trpkog okusa kao tamna.
Obitelj Reizl dvije godine vodi Vrsna čokoladarnicu, a ideja o pokretanju vlastitog biznisa došla je poluspontano, poluplanirano. Naime, Jozefina i Mirko dugo su godina u Hrvatsku uvozili slatkiše. Čitajući deklaracije i probajući ih, uvijek su maštali da će jednog dana imati pogon u kojem će proizvoditi one prave praline, prave čokolade bez suvišnog šećera i nepotrebnih dodataka u kojima će uživati oni, njihova obitelj i, naravno, kupci.
Nakon što je pala odluka pridružio im se sin Fran koji je završio grafički dizajn i udruženim snagama počeli su stvarati čokolade koje mame svojim izgledom, upakirane u dovitljive omote i kutije za čiji je dizajn u potpunosti zaslužan Fran. - Nije ispočetka išlo baš lako - ispričala nam je Jozefina Reizl.
- Puno smo griješili, ali imali smo sreću da smo naišli na prijatelje koji su znali raditi s čokoladom, a posebno smo zahvalni jednom gospodinu, koji je kao tehnolog više od četrdeset godina radio u velikoj firmi koja proizvodi čokoladu. Postali smo veliki prijatelji, a on je strpljivo, iz dana u dan prenosio svoje dragocjeno znanje koje smo mi upijali i naše čokolade (priznao nam je to na kraju) doveli do savršenstva.
Jer, one moraju biti glatke, sjajne, pravilne, bez mjehurića, bez kristala šećera, a to se može postići samo ako pogodite pravilan omjer, ako se striktno pridržavate uputa i s vremenom steknete spretnu ruku. Jer, sve čokolade i praline radimo ručno, pa svaka pogreška rezultira neuspjelim proizvodom koji se ne može plasirati na tržište - objasnila je Jozefina Reizl.
Na upit koliko vrsta čokolada proizvode, složna se obitelj samo pogledala i nasmijala: - Ovako, mi imamo u asortimanu više od 60 raznovrsnih pločica čokolada. I imamo 8 standardnih kuglica, odnosno pralina. A, onda u proizvodnji sve ovisi o tome što naručitelj želi (jer na web stranici Vrsna čokolada mogu se naručiti praline po želji, i čokoladice s posebnim posipom i dodatkom što obitelj proizvodi za veće korporacije i firme kao poslovne poklone) - objasnio je Mirko Reizl. Inače, njihove tamne čokolade, s velikim udjelom kakaa, zlatne čokolade koje se rade od bijele čokolade i prženog šećera i mliječne s različitim dodacima, pa mnogim turistima dragu Dalmatiner čokoladu (bijela s pjegicama od tamne čokolade), naravno najnoviju ruby i mnoge druge čokolade iz klasičnog programa mogu se nabaviti i u prodavaonicama Vrutak te u odabranim prodajnim mjestima Konzuma (npr. na zagrebačkoj Radničkoj cesti).
Logično je, ručna proizvodnja čokolade iziskuje veliko strpljenje, pa Fran priznaje kako mu se, kad satima stoji uz stroj i u kalupe izlijeva čokoladu, koje pak stavlja u hladnjak, kasnije ih vadi i ručno pakira, stalno po glavi vrzmaju ideje što novoga napraviti.
ČOKOLADNI RAJ
- Osim što redovito sudjelujemo na međunarodnim sajmovima čokolade, htjeli bismo da svijet dodatno dozna kako i Hrvati znaju proizvoditi kvalitetnu čokoladu. Stoga stalno izmišljam različita pakiranja koja plasiramo u suvenirnice na frekventnijim turističkim odredištima, a uskoro planiramo i novi način proizvodnje... ali o tome kasnije, kad ga usavršimo - nasmijao se Fran. Čokoladna truffla sa šampanjcem, pored nje punjena s kremom od kokosa ili lješnjaka, narančasta pralina s okusom, naravno naranče, punjena cvijećem, crvene u obliku srca, od tame čokolade s mentolom...
Mogli bismo još nabrajati, zato svim ljubiteljima čokolade, ako im prodavaonica Vrutak nije na dohvat ruke ili ne žele naručivati putem weba, savjetujemo da se malo strpe - uskoro se u Zagrebu otvara Muzej čokolade (iznad kina Europa) u kojem će svojim prekrasnim čokoladnim djelima sudjelovati Vrsna čokolade, pa eto prilike za uživanciju.