SLATKA KUHARICA

Znate li što su krafi? Ovaj istarski specijalitet poslužuje se uz jela od kokoši i gulaš i nema baš nikakve veze s krafnama

Recept za ovo tradicionalno jelo ove nedjelje otkrila je gospođa Ana u emisiji ‘Slatka kuharica‘ slastičarke Petre Jelenić

Iako će vas naziv vjerojatno odmah asocirati na krafne, krafi su zapravo jelo najsličnije raviolima. Pune se slatkim nadjevom od sira, ali se najčešće poslužuju s, primjerice, pečenom kokoši i povrćem, uz gulaš ili žgvacet.

Krafi su se nekada jeli samo u posebnim prilikama, primjerice na vjenčanjima, i posluživali su se između juhe i glavnog jela. Zamastili bi se umakom od kokošjeg pečenja, a u bogatijoj varijanti služili su se i uz žgvacet od kokoši, tako nam je povijest ovog tradicionalnog istarskog jela svojevremeno objasnila chefica Jasna Pušec.

image
Mario Kucera/

Krafi su, zapravo, veliki ponos Istrijanki i Istrijana, radile su ih none, mame, tete, a posebno su popularni u istarskim mjestima Labin, Raša, Kršan, Trget i Plomin, gdje ih je u društvu gospođe Ane radila i slastičarka Petra Jelenić u novoj epizodi gastro putopisnog serijala ‘Slatka kuharica‘.

Recept za plominske krafe ostavljamo vam u nastavku, a tu je i recept za slasticu koju je Petra Jelenić napravila inspirirana krafima. U pitanju su, kako ih naziva, prhki ‘krafasti‘ keksi, za koje će vam trebati klasični sastojci za prhko tijesto, dok ćete nadjev napraviti od bijele čokolade, sira, mljevenih badema i pistacija i korice naranče i limuna.

Petrini keksi zvuče nam toliko dobro da već ozbiljno razmišljamo da ih ovog Božića uvrstimo na svoju to do listu blagdanskih slastica, a ako se ta ideja sviđa i vama, njezin recept svakako spremite. Cijelu epizodu ‘Slatke kuharice‘ na temu plominskih krafa pogledati možete i na platformi HRTi.

PLOMINSKI KRAFI

recept gospođe Ane

Za tijesto će vam trebati:

400 g glatkog brašna

2 jaja

malo soli

3 žlice ulja

4 žlice vode

ribana korica pola limuna

Priprema:

Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto i pustite da malo odmori dok radite nadjev.

Za nadjev:

40 g grožđica

malo ruma za grožđice

300 g tvrđeg kravljeg sira

vanili šećera

1 jaje

2 žlice šećera

2 žlice krušnih mrvica

40 g maslaca

Priprema:

U grožđice dodajte rum. Naribajte sir pa dodajte vaniliju, jaje, šećer i vanili šećer. Pomiješajte pa dodajte mrvice da povežu smjesu. Dodajte grožđice i rum. Tijesto razvaljajte na 3 mm debljine. Rasporedite nadjev na tijesto i oblikujte krafe. Zakuhajte lonac vode, dodajte sol i stavite kuhati krafe oko sedam minuta. Krafe izvadite iz vode pa na svaki stavite malo maslaca i naribanog sira. Ukrasite mentom i poslužite. Krafi su se tradicionalno posluživali uz gulaše i žgvacet, no i u slatkoj verziji.

PRHKI ‘KRAFASTI’ KEKSI

recept Petre Jelenić

Za tijesto će vam trebati:

120 g maslaca sobne temperature

205 g glatkog brašna

60 g šećera u prahu

naribana korica jednog limuna

naribana korica jedne naranče

prstohvat soli

Za nadjev:

150 g bijele čokolade

150 g mekog ovčjeg sira

60 g mljevenih pistacija

60 g mljevenih badema

korica ribane naranče

korica ribanog limuna

prstohvat soli

Priprema tijesta:

Zamijesite sve sastojke u glatko tijesto. Ako je slučajno malo suho dodajte žlicu vode. Spremite u hladnjak da se stisne. Stisnuto tijesto podijelite u kuglice od 30 g i razradite. Valjajte u krugove promjera 10ak centimetara. Stavite na sredinu nadjev, preklopite pa oblikujte kekse. Složite na lim za pečenje i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 175°C oko 12 minuta (ovisi o pećnici). Pecite bez upaljenog ventilatora.

Priprema nadjeva:

Namirnice moraju biti sobne temperature. Čokoladu otopite na pari pa umiješajte razrađeni sir. Miješajte da se poveže pa dodajte ostale namirnice. Glatko pomiješanu smjesu spremite u hladnjak da se stisne pa oblikujte kuglice teške 25 g.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2024 07:02