VIDEO Badnjak preporuka

Mate Janković smislio slani i slatki božićni izazov, u čemu ste vi bolji?

 Promo

Za slučaj da još uvijek niste osmislili blagdanski meni, inspiraciju možete pronaći kroz kulinarski višeboj koji je osmislio poznati hrvatski chef Mate Janković.

image
Promo

Mate je tako postavio slane i slatke blagdanske recepte i pripremio ih s ekipom Combisovaca koji sada već tradicionalno kuhaju s Matom pred Božić. A kako su ove godine Combis i Varionica na tržište lansirali i piva, veliko pitanje je kako ova blagdanska hrana paše uz pivo, odnosno pivo uz hranu. Kome se tava najviše dimila i kako su se točno pripremali bakalar, povrće i božićni kolač s orasima i rogačem, saznajte u montiranom videu s kuhanja. Možda i vas povede božićni duh, pa izazovete mamu, tatu, partnera ili susjeda u malo nadmetanje..

Bakalar s vongolama i povrćem

Sastojci:

  • 150 grama bakalara ili neka druga bijela riba
  • 100 grama vongola
  • 1 decilitar vina
  • Pola zličice kurkume
  • 30 grama maslaca
  • 10 grama brašna
  • Sol
  • Papar
  • 0.05 maslinovog ulja
  • 50 grama mrkve
  • 50 grama prokulice
  • 50 grama tikvice
  • 20 grama luka

1. Skuhati povrće u slanoj vodi. Tikvice ispeći na maslinovom ulju i posoliti ih.

2. U vongole dodati vino, kuhati dok se ne otvore. Procijediti tekućinu. Pola vongola očistiti, pola ostaviti u školjci.

3. Na rastopljeni maslac dodati brašno, kratko popržiti, dodati tekućinu od školjki i kurkumu. Dodati u umak školjke. Ako je pregusto dodati i malo vode.

4. Ribu dobro osušiti, zagrijati maslinovo ulje. Ispeći posoljenu ribu na strani kože, dodati u tavu povrće i maslac te kratko sve sotirati.

5. Poslužiti na tanjuru lijepo aranžirano da je koža ribe na gornjoj strani.

Kolač od oraha i rogača

Sastojci:

  • 130 grama šećera
  • 100 grama oraha
  • 50 grama brašna
  • 150 grama bjelanjka
  • 20 grama brašna od rogača
  • 130 grama rastopljenog maslaca
  • 10 grama meda

Sve sastojke izmjesati i napuniti u silikonske ili neke druge kalupe.

Peći na 190 stupnjeva 14 minuta.

Dobar tek i ugodni vam blagdanski dani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:34