U ambijentu restorana Mano2, jednog od epicentara zagrebačke gastronomske scene, predstavljena je Punta Greca 2022. – najistaknutija etiketa istarske vinarije Medea. Bila je to finalna postaja uspješne premijerne turneje koja je, nakon Rovinja i Splita, kulminirala u Zagrebu. Vrhunska vina, autorska kuhinja chefa Hrvoja Kroflina i dojmljiva vinska priča zaokružili su večer koja je okupila brojne uzvanike iz svijeta enogastronomije zajedno s predstavnicima vinarije Medea, predvođenim Kristijanom Floričićem.
Vino koje se ubraja među najbolje hrvatske merlote, Punta Greca, dolazi s jedinstvenog položaja u južnoj Istri – vinograda smještenog na poluotoku u općini Ližnjan, okruženog morem s tri strane i izloženog suncu, vjetrovima i soli. Tlo, slojevito i geološki bogato, mješavina je crvenice, kvarcnog pijeska, gline i pepela, a u donjim slojevima leži vapnenačka podloga koja čuva vlagu i osigurava stabilne uvjete čak i u ekstremnim godinama.
Projekt Punta Greca započeo je 2008. godine s vizijom stvaranja vina koje će Istru pozicionirati na svjetsku vinsku kartu. U suradnji s međunarodnim enološkim stručnjacima napravljene su detaljne analize tla i mikroklime koje su pokazale da je upravo merlot idealna sorta za ovu lokaciju. Vinarija Medea tada je zasadila četiri najbolja klona merlota iz Francuske i Italije i pristupila svakom klonu s jednakom pažnjom kao što to čine najbolji bordoški proizvođači.
Berba 2022. zapravo je blend 14 različitih vinifikacija s istog lokaliteta. Grožđe se ne bere odjednom – svaki red, svaki trs prati se zasebno. Svaki klon vinificiran je posebno, s maksimalnim poštovanjem prema karakteru položaja, pojasnio je enolog Marko Krstačić.
Milan Budinski osvrnuo se na geološke specifdičnosti ovog najjužnijeg istarskog vinograda, kao i o posebnim vinogradarskim i vinarskim postupcima koji su doveli do zaista trijumfalne Punta Grece iz 2022.
Posebna večer u Mano2 bila je u znaku upravo te filozofije posvećenosti detalju. Chef Hrvoje Kroflin, jedan od vodećih predstavnika moderne hrvatske kuhinje, kreirao je izuzetno rafinirani jelovnik u šest sljedova, uparen s vinima Medea.
Večer je otvorena dimljenim jadranskim škampom s mlaćenicom, korabicom, ukiseljenom bazgom i uljem paprene metvice, uz svježu Medea Malvaziju 2024. Slijedio je slojeviti spoj fermentiranog kakija, školjki, samoniklog bilja, artičoka i lješnjakovog ulja uparen s Malvazijom Montiron 2024. – vinom koje je te večeri prvi put predstavljeno i kušano izvan vinarije.
Nakon pretpremijere Montirona, slijedile su fermentirane šparoge u misu i sakeu, paljeni grašak i lisičarke, uz Montiron 2023., kojeg je predstavio popularni sommelier Emil Perdec.
Rustikalna i inovativna kombinacija beigna od domaće češnjovke i ličke base savršeno je pristajala uz Punta Grecu 2020.
Zvijezda večeri, Punta Greca 2022., poslužena je uz majstorski pripremljen wagyu strip loin na sushi riži s furikake začinom, paljenom paprikom i odležanim ponzu umakom – jelo koje je podcrtalo eleganciju, strukturu i potencijal vina. „Riječ je o monumentalnoj etiketi“, rekao je sommelier Toni Borovina iz Mano2.
S izraženom elegancijom, svježinom i preciznim balansom, Punta Greca 2022. jasno pokazuje ambiciju da se ravna s najboljim svjetskim merlotima i ambiciju da Hrvatsku trajno pozicionira na globalnu vinsku kartu.
Za sam kraj, desert od crvenog voća, bazge i plavog sira poslužen je uz Punta Grecu 2019. u impresivnoj Jereboam boci, zatvorivši večer u visokoj noti.
Večer ne bi bila potpuna bez iznimno profesionalnog tima restorana Mano2, predvođenog voditeljem Alenom Matićem, koji je besprijekorno iznio svaki detalj ovog nezaboravnog vinsko-gastronomskog iskustva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....