TAKO JEDNOSTAVNO, A TAKO DOBRO

Ako postoji jedno slatko, kremasto i toplo jelo koje s posebnim veseljem pamtimo iz djetinjstva, onda je to ovo

Rižu na mlijeku možete skuhati s čokoladom, aromatizirati cimetom, vanilijom, dodati joj voćni kompot, kokos, koricu limuna ili naranče, suho voće, orašaste plodove...

Ako tražite okuse i mirise koji će vas, barem nakratko, vratiti u neke bezbrižne dane djetinjstva, riža na mlijeku svakako je desert kojeg biste trebali pripremiti. Mame i bake često su kuhale rižu na mlijeku za doručak ili mliječnu večeru djeci, a posebnost ove slastice je ta što ju možete na više načina prilagoditi sebi i svojem ukusu. Tako rižu na mlijeku možete skuhati s čokoladom, aromatizirati cimetom, vanilijom ili nekim drugim začinom, dodati joj neki voćni kompot, kokos, koricu limuna ili naranče, suho voće, orašaste plodove... Naravno, za malo drugačiju verziju, kravlje mlijeko možete zamijeniti i nekim biljnim, kao što je kokosovo, zobeno, bademovo, rižino...

Omiljeni klasik iz djetinjstva bit će još ukusniji ako ga pripremite na ovaj način

Sigurni smo da će i mali i veliki uživati u ovom starinskom jelu. Možete ga jesti toplo ili hladno, no mi bismo ipak, radi kremastijeg doživljaja, preporučili toplu rižu na mlijeku.

image

Riža na mlijeku

Baileystable/Getty Images/istockphoto

Povijest

Riža na mlijeku svima nam je dobro poznato jelo iz djetinjstva, a mnogi ga znaju i pod nazivom sutlijaš. Zapravo potječe iz turske kuhinje (turska riječ ‘süt‘ u prijevodu znači mlijeko), na Balkanu je jako raširen desert, no danas je poznat u cijelom svijetu, pa se tako ‘milchreis‘ jede u Njemačkoj i Austriji, ‘rice pudding‘ u Velikoj Britaniji i SAD-u, a u Skandinaviji se ovo jelo tradicionalno kuha za Novu godinu. Zanimljivo je i da je tijekom pandemije koronavirusa ovo utješno jelo doživjelo veliki povratak u Francuskoj. Indijski i kineski recepti za rižu na mlijeku datiraju iz još davnijih doba, prije naše ere.

image

Riža na mlijeku

Gulsen Ozcan/Getty Images

U Europu je stigao u srednjem vijeku, a 1390. godine je u Engleskoj zabilježen slani recept za rižu na mlijeku: s temeljcem, bademovim mlijekom i šafranom. U 15 stoljeću je zaslađena varijanta postala popularnija, kada je šećer postao dostupniji.

Kremasti klasik iz djetinjstva spojila sam s ozbiljno dobrim pečenim šljivama, ovo morate probati

Način kuhanja

Za kuhanje riže na mlijeku trebat će vam tek oko pola sata. Iako se u nekim receptima u prokuhalo mlijeko sa začinima dodaje već djelomično kuhana riža, mi savjetujemo da rižu od početka kuhate u mlijeku kako bi se stvorila ona divna kremasta tekstura.

Rižu u mlijeku kuhajte na lagnoj vatri uz često miješanje, kako se donji sloj ne bi zalijepio za lonac. Bit će potrebno 20-30 minuta, dok riža ne omekša i upije mlijeko. Ako vam se čini da je skuhana riža na mlijeku previše tekuća, ne brinite - stisnut će se nakon što malo odstoji i ohladi se.

Najbolji rezultat ćete dobiti ako pri kuhanju koristite omjer 1:3 ili 1:4 - jedan dio riže i tri do četiri dijela mlijeka.

Riža na mlijeku s bobičastim voćem

Recepti

U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za različite varijante riže na mlijeku.

Riža na mlijeku s kruškama, lješnjacima i cimetom

Trebat će vam:

130 g arborio riže

oko 600 ml kravljeg mlijeka

1/2 žličice cimeta u prahu

na vrh žličice vanilije u prahu

2 žlice cvjetnog meda

2 zrele kruške

2 žlice paste od lješnjaka

malo tostiranih lješnjaka za posipanje

Priprema:

U lončić stavite rižu, mlijeko, cimet, vaniliju i med pa zakuhajte lagano miješajući dok riža ne upije svu tekućinu. Na pola kuhanja riže dodajte jednu krušku narezanu na kockice, pa nastavite kuhati. Skuhanu rižu na mlijeku prebacite u staklenke, ohladite i stavite u frižider. Servirajte s narezanom svježom kruškom, prelijte s malo paste od lješnjaka pa sve skupa posipajte s tostiranim lješnjacima.


Riža na mlijeku s narom, kokosom i vanilijom

Trebat će vam:

pola šalice riže

jedna i pol šalice miljeka

1 žlica kokosa

1 žlica meda ili agavina sirupa

prstohvat soli

1 mahuna vanilije

dvije žlice nara

Priprema:

Staviti rižu u mlijeko zajedno sa sjemnekama vanilije koje ste pomoću nožica sastrugali iz mahune vanilije. Stavite i samu mahunu te kuhajte sve na laganoj vatri dok se riža ne skuha i sve se ne ugusti. Na pola kuhanja dodajte kokos, a na kraju zasladite medom. Servirajte s bobičastim voćem, narom ili orašastim plodovima po želji.


Riža na mlijeku s narančom i cimetom

Trebat će vam:

600 ml vode

200 g riže

2 jušne žlice maslaca

1 naranča (naribana narančina korica)

2 štapića cimeta

prstohvat soli

300 ml mlijeka

60 ml smeđeg šećera

bijeli šećer (po želji)

120 g suhih grožđica

60 ml ruma

cimet

Priprema:

Na vrućoj tavi otopite polovinu maslaca i na njemu kratko prepržite rižu 1-2 minute. Dodajte zatim vodu, narančinu koricu, štapiće cimeta, prstohvat soli i suhe grožđice. Uz konstantno miješanje, smanjite vatru te kuhajte nekih 10 minuta dok se satojci ne prožmu, a tekućina ispari.

Sad dodajte mlijeko, rum, šećer i grožđice. Dovedite do vrenja, a zatim smanjite vatru i kuhajte još nekih 35 minuta.

Ako ste stavili i veće komade naranče u rižu sad ih izvadite kao i štapiće cimeta. Poslužite toplo, a za intenzivniji okus možete posuti cimetom u prahu.

Grožđice možete zamijeniti i suhim brusnicama.


Riža na mlijeku s bobičastim voćem

Trebat će vam:

600 ml mlijeka

200 g riže

prstohvat soli

60 g smeđeg šećera

ekstrakt vanilije

1 paketić zamrznutog bobičastog voća

1 jaje

malo cimeta

malo maslaca

1 šačica grožđica

Priprema:

U loncu pomiješajte mlijeko, rižu i sol. Kuhajte dok riža sasvim ne omekša, dvadesetak minuta, pa maknite s vatre. Jaje pomiješajte sa šećerom pa miksajte dok ne posvijetli i postane pjenasto.

Odvojite pola šalice vrućeg mlijeka pa ga dodajte jajetu, žlicu po žlicu, cijelo vrijeme miješajući dok ne dobijete ravnomjernu kremu. Dodajte je u rižu s mlijekom, promiješajte pa vratite na vatru.

Pustite neka lagano krčka (ne smije zakipjeti) desetak minuta ili dulje, ako želite da bude jako gusto. Dodajte ekstrakt vanilije, cimet i grožđice. Maknite s vatre i podijelite u manje posudice.

Zakuhajte smrznuto bobičasto voće te mu dodajte malo maslaca i šećera po želji dok ne postane sirupasto.

Rižu servirajte toplu i prelijte bobičastim voćem.


Riža na mlijeku s pudingom od vanilije

Trebat će vam:

1 šalica (od 200 ml) riže

3 šalice vode

500 ml mlijeka

6 žlica šećera, smanjite po želji

1 vrećica pudinga od vanilije

Za posipanje:

1 šaka oraha, badema ili lješnjaka

ili ribana čokolada

Priprema:

Rižu isperite pod mlazom hladne vode. Stavite je kuhati u čistu vodu, pa joj, kako se kuha na laganoj vatri, dodajte mlijeko.

Puding pomiješajte sa šećerom i razmutite u malo mlijeka. Kad ste razbili sve grudice polako ga dodajte u rižu cijelo vrijeme miješajući dok se ne zgusne.

Posudice u kojima ćete servirati rižu s pudingom na mlijeku namočite s malo vode, pa u njih sipajte kuhani sutlijaš. Ukrasite grubo sjeckanim bademima, orasima ili lješnjacima ili ribanom čokoladom.


Riža na mlijeku s pečenim šljivama

Trebat će vam:

100 g riže

350 ml mlijeka

1 žlica smeđeg šećera za rižu

1 žličica ekstrakta vanilije

6-7 zrelih šljiva

1 žličica cimeta

prstohvat pimenta

3 žlice limunovog soka

5 žlica crnog vina

2 žlice smeđeg šećera za šljive

malo klinčića

Priprema:

Mlijeko zagrijavajte dok se ne pojave mjehurići, a zatim dodajte rižu i šećer. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Dodajte ekstrakt vanilije, a ako je potrebno, dodajte i još mlijeka, želite dobiti kremastu teksturu. Za to vrijeme operite i očistite šljive, prebacite ih u posudu za pečenje, pospite šećerom, dodajte vino i limunov sok, piment, cimet, klinčić i druge začine prema želji. Dobro promiješajte i pecite 20-30 minuta na 200 stupnjeva. Po još vrućoj riži rasporedite pečene šljive, pospite sjeckanom pistacijom i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 17:56