Ako tražite okuse i mirise koji će vas, barem nakratko, vratiti u neke bezbrižne dane djetinjstva, riža na mlijeku svakako je desert kojeg biste trebali pripremiti. Mame i bake često su kuhale rižu na mlijeku za doručak ili mliječnu večeru djeci, a posebnost ove slastice je ta što ju možete na više načina prilagoditi sebi i svojem ukusu. Tako rižu na mlijeku možete skuhati s čokoladom, aromatizirati cimetom, vanilijom ili nekim drugim začinom, dodati joj neki voćni kompot, kokos, koricu limuna ili naranče, suho voće, orašaste plodove... Naravno, za malo drugačiju verziju, kravlje mlijeko možete zamijeniti i nekim biljnim, kao što je kokosovo, zobeno, bademovo, rižino...
Omiljeni klasik iz djetinjstva bit će još ukusniji ako ga pripremite na ovaj način
Sigurni smo da će i mali i veliki uživati u ovom starinskom jelu. Možete ga jesti toplo ili hladno, no mi bismo ipak, radi kremastijeg doživljaja, preporučili toplu rižu na mlijeku.
Povijest
Riža na mlijeku svima nam je dobro poznato jelo iz djetinjstva, a mnogi ga znaju i pod nazivom sutlijaš. Zapravo potječe iz turske kuhinje (turska riječ ‘süt‘ u prijevodu znači mlijeko), na Balkanu je jako raširen desert, no danas je poznat u cijelom svijetu, pa se tako ‘milchreis‘ jede u Njemačkoj i Austriji, ‘rice pudding‘ u Velikoj Britaniji i SAD-u, a u Skandinaviji se ovo jelo tradicionalno kuha za Novu godinu. Zanimljivo je i da je tijekom pandemije koronavirusa ovo utješno jelo doživjelo veliki povratak u Francuskoj. Indijski i kineski recepti za rižu na mlijeku datiraju iz još davnijih doba, prije naše ere.
U Europu je stigao u srednjem vijeku, a 1390. godine je u Engleskoj zabilježen slani recept za rižu na mlijeku: s temeljcem, bademovim mlijekom i šafranom. U 15 stoljeću je zaslađena varijanta postala popularnija, kada je šećer postao dostupniji.
Kremasti klasik iz djetinjstva spojila sam s ozbiljno dobrim pečenim šljivama, ovo morate probati
Način kuhanja
Za kuhanje riže na mlijeku trebat će vam tek oko pola sata. Iako se u nekim receptima u prokuhalo mlijeko sa začinima dodaje već djelomično kuhana riža, mi savjetujemo da rižu od početka kuhate u mlijeku kako bi se stvorila ona divna kremasta tekstura.
Rižu u mlijeku kuhajte na lagnoj vatri uz često miješanje, kako se donji sloj ne bi zalijepio za lonac. Bit će potrebno 20-30 minuta, dok riža ne omekša i upije mlijeko. Ako vam se čini da je skuhana riža na mlijeku previše tekuća, ne brinite - stisnut će se nakon što malo odstoji i ohladi se.
Najbolji rezultat ćete dobiti ako pri kuhanju koristite omjer 1:3 ili 1:4 - jedan dio riže i tri do četiri dijela mlijeka.
Riža na mlijeku s bobičastim voćem
Recepti
U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za različite varijante riže na mlijeku.
Riža na mlijeku s kruškama, lješnjacima i cimetom
Trebat će vam:
130 g arborio riže
oko 600 ml kravljeg mlijeka
1/2 žličice cimeta u prahu
na vrh žličice vanilije u prahu
2 žlice cvjetnog meda
2 zrele kruške
2 žlice paste od lješnjaka
malo tostiranih lješnjaka za posipanje
Priprema:
U lončić stavite rižu, mlijeko, cimet, vaniliju i med pa zakuhajte lagano miješajući dok riža ne upije svu tekućinu. Na pola kuhanja riže dodajte jednu krušku narezanu na kockice, pa nastavite kuhati. Skuhanu rižu na mlijeku prebacite u staklenke, ohladite i stavite u frižider. Servirajte s narezanom svježom kruškom, prelijte s malo paste od lješnjaka pa sve skupa posipajte s tostiranim lješnjacima.
Riža na mlijeku s narom, kokosom i vanilijom
Trebat će vam:
pola šalice riže
jedna i pol šalice miljeka
1 žlica kokosa
1 žlica meda ili agavina sirupa
prstohvat soli
1 mahuna vanilije
dvije žlice nara
Priprema:
Staviti rižu u mlijeko zajedno sa sjemnekama vanilije koje ste pomoću nožica sastrugali iz mahune vanilije. Stavite i samu mahunu te kuhajte sve na laganoj vatri dok se riža ne skuha i sve se ne ugusti. Na pola kuhanja dodajte kokos, a na kraju zasladite medom. Servirajte s bobičastim voćem, narom ili orašastim plodovima po želji.
Riža na mlijeku s narančom i cimetom
Trebat će vam:
600 ml vode
200 g riže
2 jušne žlice maslaca
1 naranča (naribana narančina korica)
2 štapića cimeta
prstohvat soli
300 ml mlijeka
60 ml smeđeg šećera
bijeli šećer (po želji)
120 g suhih grožđica
60 ml ruma
cimet
Priprema:
Na vrućoj tavi otopite polovinu maslaca i na njemu kratko prepržite rižu 1-2 minute. Dodajte zatim vodu, narančinu koricu, štapiće cimeta, prstohvat soli i suhe grožđice. Uz konstantno miješanje, smanjite vatru te kuhajte nekih 10 minuta dok se satojci ne prožmu, a tekućina ispari.
Sad dodajte mlijeko, rum, šećer i grožđice. Dovedite do vrenja, a zatim smanjite vatru i kuhajte još nekih 35 minuta.
Ako ste stavili i veće komade naranče u rižu sad ih izvadite kao i štapiće cimeta. Poslužite toplo, a za intenzivniji okus možete posuti cimetom u prahu.
Grožđice možete zamijeniti i suhim brusnicama.
Riža na mlijeku s bobičastim voćem
Trebat će vam:
600 ml mlijeka
200 g riže
prstohvat soli
60 g smeđeg šećera
ekstrakt vanilije
1 paketić zamrznutog bobičastog voća
1 jaje
malo cimeta
malo maslaca
1 šačica grožđica
Priprema:
U loncu pomiješajte mlijeko, rižu i sol. Kuhajte dok riža sasvim ne omekša, dvadesetak minuta, pa maknite s vatre. Jaje pomiješajte sa šećerom pa miksajte dok ne posvijetli i postane pjenasto.
Odvojite pola šalice vrućeg mlijeka pa ga dodajte jajetu, žlicu po žlicu, cijelo vrijeme miješajući dok ne dobijete ravnomjernu kremu. Dodajte je u rižu s mlijekom, promiješajte pa vratite na vatru.
Pustite neka lagano krčka (ne smije zakipjeti) desetak minuta ili dulje, ako želite da bude jako gusto. Dodajte ekstrakt vanilije, cimet i grožđice. Maknite s vatre i podijelite u manje posudice.
Zakuhajte smrznuto bobičasto voće te mu dodajte malo maslaca i šećera po želji dok ne postane sirupasto.
Rižu servirajte toplu i prelijte bobičastim voćem.
Riža na mlijeku s pudingom od vanilije
Trebat će vam:
1 šalica (od 200 ml) riže
3 šalice vode
500 ml mlijeka
6 žlica šećera, smanjite po želji
1 vrećica pudinga od vanilije
Za posipanje:
1 šaka oraha, badema ili lješnjaka
ili ribana čokolada
Priprema:
Rižu isperite pod mlazom hladne vode. Stavite je kuhati u čistu vodu, pa joj, kako se kuha na laganoj vatri, dodajte mlijeko.
Puding pomiješajte sa šećerom i razmutite u malo mlijeka. Kad ste razbili sve grudice polako ga dodajte u rižu cijelo vrijeme miješajući dok se ne zgusne.
Posudice u kojima ćete servirati rižu s pudingom na mlijeku namočite s malo vode, pa u njih sipajte kuhani sutlijaš. Ukrasite grubo sjeckanim bademima, orasima ili lješnjacima ili ribanom čokoladom.
Riža na mlijeku s pečenim šljivama
Trebat će vam:
100 g riže
350 ml mlijeka
1 žlica smeđeg šećera za rižu
1 žličica ekstrakta vanilije
6-7 zrelih šljiva
1 žličica cimeta
prstohvat pimenta
3 žlice limunovog soka
5 žlica crnog vina
2 žlice smeđeg šećera za šljive
malo klinčića
Priprema:
Mlijeko zagrijavajte dok se ne pojave mjehurići, a zatim dodajte rižu i šećer. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Dodajte ekstrakt vanilije, a ako je potrebno, dodajte i još mlijeka, želite dobiti kremastu teksturu. Za to vrijeme operite i očistite šljive, prebacite ih u posudu za pečenje, pospite šećerom, dodajte vino i limunov sok, piment, cimet, klinčić i druge začine prema želji. Dobro promiješajte i pecite 20-30 minuta na 200 stupnjeva. Po još vrućoj riži rasporedite pečene šljive, pospite sjeckanom pistacijom i poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....