Kada nam napamet padne grah salata, odmah pomislimo na jednostavnu kombinaciju graha, luka, a ponekad i dobrog bučinog ulja. No, grah salata može biti puno više od klasika koji obično serviramo uz riblja ili mesna jela. Može biti bogato, zasitno jelo koje ćete poslužiti kao potpuni obrok za ručak ili večeru, i to u ljetnim danima kada vam se baš i ne kuha, a ipak želite pojesti nešto ukusno i zasitno.
U ovoj salati spojili smo bijeli grah, pesto od bosiljka i pistacije, a sve smo dodatno ‘pojačali‘ i rajčicama i sardinama. Rezultat je salata koje se tražila porcija više, a vjerujemo da će to biti slučaj i za vašim stolom.
Uz ovo jelo uvijek možete poslužiti i krišku tostiranog kruha koji ste lagano natrljali češnjakom, a pesto, ako vam pri ruci nije pistacija, možete napraviti s pinjolima, bademima, lješnjacima, orasima... Cijeli recept čeka vas u nastavku.
Grah salata s pestom i sardinama
Trebat će vam:
1 konzerva graha
1 konzerva sardina
10-ak cherry rajčica
pola glavice luka
1 šaka bosiljka
1 šaka pistacija
komadić tvrdog sira po želji
1 režanj češnjaka
limunov sok
maslinovo ulje
Priprema:
Grah isperite i stavite ga u posudu. Od bosiljka, pistacija, sira, češnjaka, maslinova ulja, limunova soka i malo soli napravite pesto. Možete ga raditi u mužaru ili u multipraktiku, ako vam je pri ruci. Pomiješajte grah i pesto. Dodajte prepolovljene cherry rajčice i luk narezan na polumjesece. Na kraju dodajte sardine i još malo listova bosiljka. Dodatno začinite limunovim sokom i soli po potrebi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....