Cijela nas je tema novog broja magazina Dobra hrana (fermentacija, ako uopće moramo naglašavati) ponijela toliko da smo do posljednjeg trenutka provjeravali svoje eksperimente i u njima otkrivali nove okuse. Jednim od najvećih iznenađenja na kraju dana pokazao se kimchi od rajčice. Iskoristili smo posljednje, najslađe plodove sezone i, prateći odokativni recept popularnog vegana Gaza Oakleyja (kaže on, ‘ovo su rajčice na steroidima‘), napravili totalno ludilo u teglici.
Ako u vrtu još imate koji plod rajčice, postupak je sljedeći: u blender ubacite glavicu luka, koji režanj češnjaka i đumbir, dodajte miso i sojin umak, pretvorite u pastu pa pomiješajte s rajčicom koju ste prethodno nasjeckali. Dodajte gochugaru, dva posto soli na ukupnu količinu i dobro promiješajte. Spremite u teglice i pustite nekoliko dana ili, ako ste pomalo zaboravni, cijeli tjedan, pa i više. Mi smo prvu teglicu otvorili nakon tjedan dana i kimchi je bio odličan, ali tek druga, koju smo zaboravili na više od dva tjedna, bila je top. Okus je fantastičan, pun, eksplozivan, zove na još i ovaj kimchi vjerojatno će biti prva stvar kojoj ćete se vratiti idućeg ljeta, kada krene sezona rajčica.
Kimchi od rajčica možete koristiti kao dodatak jelima, umjesto salate, u sendvičima i na brusketama, dodati u zdjelu s rižom i piletinom ili, zapravo, uz svako jelo koje vam padne napamet, jer svako će učiniti još boljim.
U novom broju magazina, koji je sada na kioscima, pozabavili smo se fermentacijom, ali i brojnim drugim temama. Prepun je recepata, dobrih priča, savjeta i preporuka. Također, magazin Dobra hrana od sada dostupan i putem Hanza Media webshopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....