Kada smo prije nekoliko dana pokazali kako izgleda naslovnica novog broja magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od srijede, 1. listopada, reakcije su bile odlične. A kada su gosti na dodjeli nagrada Dobri restorani, održanoj u ponedjeljak, 29. listopada u zagrebačkom Petom kupeu, po prvi puta prolistali novo izdanje, reakcije su bile još i bolje. Nova Dobra hrana sada je napokon dostupna i na kioscima i jedva čekamo čuti i vaše reakcije.
Kako smo stvarali novi broj magazina Dobra hrana
ŠTO SVE U NOVOM BROJU MOŽETE PROČITATI?
Tema novog broja je fermentacija, pa smo, potaknuti tom, ponovno sve popularnijom praksom obišli nekoliko važnih adresa. Prije svega, posjetili smo chefove Hrvoja Kroflina i njegov tim iz zagrebačkog ManO2 restorana, chefa Tvrtka Šakotu iz Nava, razgovarali s Marijom Cafuk, najpoznatijom zeljaricom, Ivanom Đukićem koji nam je govorio o fermentaciji i mesu i Minjom Adrianom Bilić, koja nam je, potpuno suprotno, pričala o svojim veganskim sirevima. Družili smo se i s Rishabhom Rustagijem, Kristianom Godinićem iz Vinodola, Jelenom Meštrović, koja već godinama stoji iza brenda Ferment Lab, Ivanom Zidarom, Tomislavom Šangom i Michellom Forom, a bili smo i kod susjeda Slovenaca, u proizvodnji salama BioSing. Posebno nas veseli i intervju s Kennethom Foongom, direktorom fermentacije u jednom od najboljih restorana svijeta – Nomi. I onda, kada smo od njih pokupili sve najvažnije trikove, eksperimentirati smo krenuli i sami.
Željka Klemenčić pripremila je malu školu fermentiranja u sklopu koje je obradila nekoliko tehnika i otkrila neke sasvim nove, čudesne fermente, a dr. sc. Nikola Habek objasnio nam je zašto smo toliko ludi za hranom koja smrdi. Petra Jelenić stvarala je, pak, slatko s najrazličitijim fermentima koji se vrlo lako uzgajaju kod kuće.
OSIM FERMENTACIJE...
Osim što smo fermentirali, bili smo i u Čudesnoj Šumi Marija Romulića, gdje je Željka Klemenčić napravila reportažu vrijednu čitanja i skupila nekoliko odličnih recepata. Posjetili smo i tri obitelji koje se bave proizvodnjom crvenog zlata, baranjske paprike, a kad smo već kod paprike, važno je spomenuti i jednu od najuzbudljivijih tema magazina – kuhanje najboljeg ajvara koji smo dosad kušali.
Osim Petre Jelenić, za slatko (i ponešto slanog), ponovno se pobrinula i naša dugogodišnja suradnica Slavica Šagolj, dok nam naš drugi, već dobro poznati suradnik, Zoran Šimunić Šime, u suradnji s Mihovilom Sićem, donosi recepte za jela iz jedne posude. Saša Špiranec ponovno nam, naravno, donosi svoje vinske priče, a ovog puta tema je povratak starih sorti.
Vjerujemo da smo vas uspjeli zainteresirati pa jedino što još možemo dodati je – požurite na kioske. Također, magazin Dobra hrana od sada dostupan i putem Hanza Media webshopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu. Čitamo se!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....