KAKVA KOMBINACIJA

Ako volite klasične čupavce, ovo bi vam se moglo svidjeti! Ljetna varijanta omiljenog klasika iznenadit će sve za stolom

Umjesto mliječne, tamne ili čokolade za kuhanje, koristite bijelu s dodatkom malo matche, a u sredinu dodajte i domaći džem od manga

Kad ne piše, novinarka Dobre hrane Lidija Lončarić mijesi tijesto i muti smjesu za biskvit, a uz to sanja i o svojoj maloj pekarnici. Inspirirana trendom na društvenim mrežama, gdje oni hrabri i dovoljno vješti iz tjedna u tjedan pripremaju svoje male pekarnice u dnevnim boravcima, i sama je se odlučila okušati u realizaciji te ideje pa je tako za jedno opušteno druženje pripremila nekoliko različitih slanih i slatkih zalogaja. One koje bi i sama u ovo doba godine nudila svojim kupcima u imaginarnoj pekarnici. Među ostalim, pripremila je malo drugačije, hrskave kiflice, sendviče na dva načina (s tikvicama i s ukiseljenim jabukama), kekse s čokoladom i malinom, a poseban hit bili su i ovi neobični čupavci.

image
Darko Tomas/Cropix

Umjesto klasične mliječne, bijele ili čokolade za kuhanje, koja se inače koristi, Lidija je otopila bijelu čokoladu, pomiješala je s matchom, a zeleni prah dodala je i u biskvit. Dok se pekao, pripremila je džem od manga, a na kraju sve spojila, uvaljala u kokos i dobila ultimativni ljetni čupavac koji je bio totalno iznenađenje među okupljenima. Recept ostavljamo u nastavku pa, ako ste za malo eksperimentiranja, svakako bacite oko i okušajte se u pripremi.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Matcha i mango čupavci

Za biskvit:
300 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
3 jaja
150 g šećera
100 ml mlijeka
3,5 žličice matche
80 g ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Za mango džem:
3-4 manga
30 g javorova sirupa
sok 1 limuna
50 g šećera
papar po želji
Za preljev:
200 g bijele čokolade
150 ml slatkog vrhnja
1 žličica matche
kokos
Priprema:
Najprije napravite biskvit. Umutite šećer i jaja pa dodajte ulje i vaniliju. Mlijeko zagrijte i pomiješajte s matchom, kratko ohladite pa dodajte jajima. Umutite. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte i prstohvat soli. Sve zajedno sjedinite i pecite na 180 stupnjeva oko 30 do 40 minuta ili dok čačkalica iz biskvita ne izađe čista. Dok se biskvit peče, napravite džem. Mango očistite i narežite na kockice. Kuhajte ga sa šećerom, limunom, javorovim sirupom i paprom dok ne dobijete gusti, ljepivi džem. Štapnim mikserom ga istucite kako bi bio kremastiji. Kada je biskvit gotov i ohlađen, prerežite ga na pola i jednu polovicu premažite džemom od manga, preklopite drugom polovicom. Pripremite preljev tako da na pari otopite čokoladu u slatkom vrhnju i dodajte žličicu matche. Sve dobro povežite. Biskvit režite na komade željene veličine, umačite u čokoladu i uvaljajte u kokos. Prije valjanja, kokos možete lagano tostirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 16:55