Novinarka Dobre hrane Lidija Lončarić već nekoliko godina sanja o vlastitoj pekarnici, a svaki trend – od food truckova do sourdough kruha – dodatno je inspirira. Nedavno je odlučila na jedan dan ostvariti taj san: okupila je prijatelje u parku iza zgrade i poslužila im ono što bi voljela nuditi u svojoj zamišljenoj pekarnici.
Vodila se sezonom i birala je najbolje ljetne sastojke, od šalše od rajčica do pohanih tikvica i svježih bobica. Planove je mijenjala sto puta, a priprema desetak jela u dva dana bila je pravi izazov, pogotovo jer je morala žrtvovati sourdough i koristiti obični kvasac. Uz pomoć prijatelja i savjete iskusnijih, na kraju je uspjela složiti osam recepata na koje je stvarno ponosna. Najljepši dio? Gledati ekipu kako uživa i prazni stol, kao da je na trenutak stvarno otvorila vrata svoje male pekarnice.
SENDVIČ S MLIJEČNIM KRUHOM, ŠUNKOM, MASLACEM I KISELIM JABUKAMA
Trebat će vam:
KRUH
ZA PASTU OD BRAŠNA:
50 g glatkog brašna
250 g mlijeka
ZA KVASAC:
60 ml vode
25 g kvasca
1 žličica šećera
ZA TIJESTO:
550 g brašna
140 ml mlijeka
2 žlice šećera
2 mala jaja ili jedno veliko
50 g maslaca
200 g paste od brašna
kvasac (vidi gore)
1 jaje za premazivanje
ZA MASLAC S KRASTAVCIMA:
100 g maslaca
3 krastavca
2 žličice senfa
svježi vlasac
ZA UKISELJENE JABUKE:
3 jabuke
400 ml vode
100 ml octa
100 ml soka od limuna
100 g šećera
2 lovorova lista
12 g soli
malo meda
OSTALO:
fina kuhana šunka, jako tanko rezana
Priprema:
Za kruh najprije u posudi zagrijte mlijeko s brašnom kako biste dobili pastu. Kuhajte uz miješanje kako biste izbjegli grudice. Kada ste dobili gustu pastu, stavite sa strane i pustite da se ohladi. U posudici pomiješajte 60 ml vode, kvasac i šećer i pustite da se diže. Spremno je kada se udvostruči. U velikoj posudi pomiješajte brašno, dignuti kvasac, pastu od brašna i mlijeka, šećer, med, jaja i sol. Umijesite tijesto i kada se formira kugla, dodajte jednu po jednu kockicu omekšalog maslaca. Mijesite dok ne dobijete sjajnu kuglu. Po potrebi dodajte malo brašna, ali nemojte pretjerivati, tijesto treba biti mekano. Pustite da se diže 40 minuta do sat vremena.
Kada se udvostruči, prebacite tijesto za radnu površinu i premijesite ga, a zatim ga izvažite i podijelite na pet jednakih dijelova. Svaki dio lagano rukama oblikujte u pravokutnik, zarolajte pa dobivenu rolicu ponovno zarolajte. Stavite rolice jednu do druge u kalup za kruh koji ste obložili papirom za pečenje. Ako je potrebno, podijelite rolice u dva kalupa kako biste ostavili malo mjesta da tijesto još može rasti. Pustite da se diže još 40-ak minuta ili dok se ne udvostruči. Premažite umućenim jajem. Pecite na 180 stupnjeva 40 minuta do sat vremena ili dok kruh ne dobije lijepu, tamno smeđu boju. Prije rezanja kruh dobro ohladite.
Maslac s krastavcima napravite tako da omekšali maslac pomiješate sa sitno sjeckanim kiselim krastavcima, malo tekućine od krastavaca i senfom. Dodajte i sitno sjeckani vlasac. Po želji i potrebi možete dodati i malo soli i papra. Ukiseljene jabuke napravite tako da pomiješate sve sastojke, zagrijete ih na vatri, a zatim dobivenom tekućinom prelijete sitno sjeckane jabuke. Pustite da se ohladi i držite u teglici u hladnjaku.
Sendvič složite tako da ga na dnu obilno premažete maslacem s krastavcima, dodate šunku, a zatim ukiseljene jabuke. Po želji, dodati možete i sir.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....