TRADICIONALNI RECEPT

Ako volite talijanske, mogle bi vam se svidjeti i grčke ‘lazanje‘, jer je priprema još lakša

Pastitsio, složenac duboko ukorijenjen u grčkoj kulinarskoj tradiciji spaja identitet i svakodnevicu ove mediteranske zemlje

Postoje jela koja nose uspomene, boje i mirise cijelih kultura, a pastitsio je jedno od takvih. Ovaj tradicionalni grčki složenac, često opisan i kao mediteranski rođak lazanja, duboko je ukorijenjen u obiteljskim kuhinjama, na stolovima za nedjeljnim ručkovima i slavljima diljem Grčke. Bogat, mirisan i utješan, pastitsio spaja tjesteninu, začinjeno meso i kremasti bešamel umak u izvrsno jelo koje osvaja već pri prvom zalogaju.

U Grčkoj, svaki kraj i gotovo svaka obitelj ima svoju verziju recepta. I dok neki dodaju cimet i klinčić, drugi naginju jednostavnijem začinjavanju, dopuštajući okusima da se prirodno nadopunjuju. Ali ono što ostaje zajedničko svim varijantama jest osjećaj zajedništva i doma koji pastitsio donosi na stol.

Idealno jelo za druženja, obiteljske ručkove ili kada želite pripremiti nešto unaprijed što se lako podgrijava i sutradan ima čak još i bolji okus. Ako nikada niste radili pastitsio, ovo je savršena prilika. Priprema zahtijeva nešto vremena, ali krajnji rezultat je više nego odličan i nije tako složen kao za lazanje.

PASTITSIO
Za mesni umak:
2 žlice maslinova ulja
1 srednji crveni luk, sitno sjeckan
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
500 g mljevene junetine (može i mješavina s janjetinom)
2 žlice koncentrata rajčice
100 ml bijelog vina
200 ml pasirane rajčice
1 žličica cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
sol i papar po ukusu

Za tjesteninu:
400 g penna, rigatona ili makarona
2 jaja
50 g naribanog parmezana
malo maslaca

Za bešamel umak:
80 g maslaca
80 g glatkog brašna
800 ml mlijeka
1 jaje
¼ žličice muškatnog oraščića
sol i papar
50 g naribanog sira (po izboru: grana padano, parmezan)

image
Bernjuer/Getty Images/istockphoto

Priprema:
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i prodinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak, kratko promiješajte pa dodajte mljeveno meso. Pirjajte dok meso ne posmeđi. Umiješajte koncentrat rajčice i vino. Kad alkohol ispari, dodajte pasiranu rajčicu i začine. Pustite da se kuha 20–30 minuta, dok se umak ne zgusne. Po potrebi dolijte malo vode.

Tjesteninu skuhajte al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite, pustite da se malo ohladi pa umiješajte razmućena jaja i naribani sir. Ovaj korak osigurava da tjestenina drži formu prilikom rezanja.

Na srednje jakoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i miješajte minutu-dvije da se napravi svijetla zaprška. Polako ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudice. Kuhajte dok se ne zgusne u gusti, glatki umak. Maknite s vatre, začinite muškatnim oraščićem, soli i paprom, dodajte sir i na kraju razmućeno jaje uz brzo miješanje.

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Nauljite dublji lim za pečenje ili vatrostalnu posudu. Na dno stavite polovicu tjestenine. Preko tjestenine rasporedite mesni umak. Zatim ide ostatak tjestenine. Sve prelijte bešamelom, poravnajte površinu i po želji pospite još malo naribanog sira. Pecite 40 - 45 minuta, dok površina ne dobije zlatno-smeđu boju. Ostavite da odstoji 15-ak minuta prije rezanja kako bi se slojevi stabilizirali.

Pastitsio je jedno od onih jela koja su odlična i dan nakon pripreme. Ako volite obroke planirati i pripremiti unaprijed, ovo je savršen izbor. Poslužite uz zelenu salatu začinjenu limunovim sokom ili tradicionalni tzatziki umak i dobit ćete pun obrok koji hrani tijelo, ali i dušu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 02:14