PROVJERENO DOBRA

Ana Ugarković s nama je podijelila recept za fantastičnu pitu sa šljivama i pistacijama, napravite je već danas

Aromatični jesenski desert nestat će za čas pa je najbolje da odmah pripremite dvostruku smjesu

"Na otprilike pola puta između Kanfanara i Limskoga kanala, nedaleko od poznatih ruševina Dvigrada, na sjevernoj strani Limske drage, smjestilo se selo Mrgani. Tu se, među starim kamenim kućama, na broju 28a, nalazi OPG Cul di Leme, dom Ane Ugarković, koja se lani definitivno preselila i Istru.

Ana Ugarković, koju mnogi znaju i kao našu prvu kulinarsku tv-zvijezdu, ali i kao izvrsnu kuharicu, zapravo je grafička dizajnerica čiji je životni put bitno odredila ljubav prema kuhanju. Kuhala je u nekoliko restorana, a posljednji, Mali bar u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, vodila je puno desetljeće i prodala ga prošle godine. Sada u svom novom domu vodi radionice u kojima zainteresiranim gostima prezentira pripremu namirnica koje većinom ubere u svome vrtu, nedaleko od kuće", započinje svoj tekst o jedinstvenoj Ani Ugarković urednik Dobre hrane Gordan Zečić u novom broju magazina Dobra hrana.

image
Berislava Picek/Cropix

Upravo je njemu Ana otvorila vrata svoga doma, otkrila brojne crtice iz svog života, kao i recepte za nekoliko odličnih jela. Među njima se našao i ovaj jesenski galette sa šljivama i pistacijama. Pa, ako tražite slasticu kojom ćete impresionirati svoje prijatelje i članove obitelji, ne morate tražiti dalje. Recept donosimo u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

Galette od šljiva i pistacija
(za 8-10 kriški)

Za tijesto za galette:
300 g glatkog brašna
150 g maslaca, hladnog narezanog na male kockice
1 žličica šećera
½ žličice soli
120 ml ledene vode
Priprema:
Pomiješajte brašno i sol zajedno u kuhinjskom robotu ili mikseru. Dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne nalikuje grubim mrvicama. U redu je ako ostane nekoliko većih komadića maslaca. Ulijte pet žlica ledene vode i miksajte dok tijesto ne postane mrvičasto, ali se drži zajedno kad se stisne. Ako je smjesa suha, dodajte još žlicu ili dvije ledene vode. Stavite tijesto na komad plastične folije, spljoštite u disk i zamotajte u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak na 30 minuta do 1 sat.
Za frangipane punjenje od pistacija:
50 g mljevenih pistacija
50 g šećera
60 g maslaca (sobne temperature)
1 jaje
1/8 žličice soli
1 žlica brašna
Priprema:
Tucite maslac, sol i šećer u mikseru, dok smjesa nije kremasta. Dodajte pistacije, zatim jaje i tucite dok se jaje ne umiješa. Dodajte brašno i kratko izmiješajte. Ako frangipane pripremate unaprijed, ohladite ga i držite u hladnjaku.
Za nadjev od šljiva:
800 g svježih zrelih šljiva narezanih na četvrtine
3-6 žlica šećera – ovisi o zrelosti šljiva
malo soli
2 žlice oštrog brašna
Priprema:
Stavite šljive u zdjelu srednje veličine. Pomiješajte šećer, sol i brašno i pospite po šljivama. Kušajte šljive i ako želite da budu slađe, dodajte žlicu šećera dok ne dobijete željenu slatkoću. Ohladite šljive dok razvaljate koru za pitu.
Za preljev:
1 žumanjak
2 žlice mlijeka
2 žlice šećera
Priprema:
Lagano pobrašnite veliki komad papira za pečenje (30 x 45 cm) i razvaljajte tijesto u krug od cca 30 cm. Podignite papir za pečenje s tijestom na dasku za rezanje ili stražnju stranu lima za pečenje koja je dovoljno velika da u nju stane galette, ali dovoljno mala da stane u vaš hladnjak. Na sredinu tijesta razmažite kremu od pistacija u krug od cca 20 cm. Šljive prebacite u sredinu, na kremu od pistacija, najbolje uz pomoć šupljikave žlice, da se riješite viška tekućine. Preklopite vanjski dio tijesta preko šljiva. Galette stavite u hladnjak na 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite galette iz hladnjaka i nježno ga premjestite na lim za pečenje. Premažite gornji dio tijesta premazom od jaja. Pospite ga šećerom. Stavite galette u pećnicu i pecite 40-ak minuta (rotirajući na pola vremena pečenja) ili dok korica ne postane tamno zlatnosmeđa. Izvadite galette iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi, oko tri sata prije posluživanja. Potpuno hlađenje galette omogućit će da se voće stegne i lakše ćete ga rezati na lijepe čiste kriške. Galette poslužite sa sladoledom od vanilije.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Cijelu priču o chefici Ani Ugarković možete pronaći u novom broju Dobre hrane koji je odnedavno na kioscima, a osim svoje životne priče, Ana je s nama podijelila i nekoliko odličnih recepata sa sezonskim namirnicama koje jednostavno ne smijete propustiti.

image

Potražite na kioscima! Dobra hrana, JESEN 2023.

Fotografija: Tomislav Krišto/cropix; Dizajn: Vesna Veselić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:40