Varaždinska slastičarka Nika Žganec nedavno nas je inspirirala da i sami kod kuće napravimo slatki doručak, i to svima omiljeni kaiserschmarrn. Ovog puta, umjesto na tavi, napravit ćemo ga u pećnici jer, kako kaže Nika, u toj je varijanti još bolji i jede se dok se ne isprazni cijela posuda za pečenje. Recept koji nam je preporučila slijediti je onaj s Chef Koch portala, prilično je jednostavan pa ovo jelo može napraviti svatko s malo volje i vremena.
Osim recepta, Nika je s nama podijelila i nekoliko dobrih savjeta.
"Gotovo uvijek radim dvostruku dozu i pečem u dubokom velikom plehu od pećnice i kad ga režem, režem na kockice. Recept je top, ispadne savršeno hrskav po rubu, a serviram ga uz džemove ili puding od vanilije u koji dodam koji žumanjak ili izblendane kuhane jabuke", rekla nam je i dodala kako bi jedino kod karamelizacije šećera bilo dobro kristal šećer malo usitniti.
Recept vam ostavljamo u nastavku.
KAISERSCHMARRN IZ PEĆNICE
Trebat će vam:
130 g brašna
250 ml mlijeka
1 žlica vanilin šećera
1 prstohvat soli
4 žumanjka
4 bjelanjka
50 g šećera
50 g maslaca
50 g grožđica namočenih u rumu
30 g šećera za karamelizaciju po potrebi
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pomiješajte brašno, mlijeko, vanilin šećer i sol dok ne postane glatko. Umiješajte žumanjke. Bjelanjke miksajte s kristalnim šećerom dok ne dobijete čvrstu pjenu, a zatim ih lagano umiješajte u smjesu. Zagrijte maslac u tavi koja se može koristiti u pećnici. Ulijte tijesto i pospite grožđicama. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na otprilike 200°C (390°F) 15 minuta, zatim narežite na četiri jedna dijela. Okrenite i pecite još 10 minuta. Narežite na komade, pospite kristalnim šećerom i karamelizirajte u pećnici. Poslužite posuto šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....