Tako to rade Gorani

Bez njega je uskršnji doručak nezamisliv, a radi se od svega što već imate kod kuće

 Neja Markicevic/Cropix
Nakon što se pripremi nadjev od kuhane šunke, jaja, mladog luka, špeka i kruha, njime se puni goveđi želudac

U većini krajeva Hrvatske za Uskrs, Vuzem, Vazam, Vezam, Vozem trpeza izgleda manje-više isto. Gotovo svi kuhamo ili pečemo šunku u kruhu, a serviramo je obavezno uz kuhana i ukrašena jaja (pisanice), mladi luk, rotkvice, hren umak, pincu, odnosno sirnicu i kolače. No, u Gorskom kotaru na uskrsnom stolu je i goranski nadjev, odnosno goranski želudac.

Jelo je to koje se priprema od kuhane šunke, svježih jaja, mladog luka, špeka, kruha, soli i papra te se tom smjesom puni goveđi želudac, koji se potom kuha i ohlađen služi za uskrsni doručak.

Očekivano, svako mjesto u Gorskom kotaru ima svoj naziv za ovo jelo pa ih tako zovu želucima, žeucima, želocima, naduavajnama, nadelima, nadevima, nadivima, hrgama… ali osim drukčijeg imena, tu su i drukčije recepture. Naravno, osnovni sastojci su svugdje isti, no u Gerovu, recimo, u nadjev još stavljaju kuhanu govedinu, u Tuku kraj Mrkoplja i grožđice, negdje dodaju kukuruzni griz, negdje i maslac, mast pa kuhane i otkoštene sušene svinjske nogice.

image
Neja Markicevic/Cropix

Kada smo svojevremeno posjetili Gorski kotar u potrazi za receptom za ovo jelo upoznali smo Davora Grgurića, Goranina koji nam je otkrio kako se u njegovu rodnom kraju jako drži do tradicije. Davor, inače goranski književnik i kantautor, napisao je kuharicu o uskrsnim nadjevima Gorskog kotara pod nazivom “Goranska jela - vezamska nadela” u kojoj su sve inačice recepata goranskog nadjeva koje su pak popraćene pričama i zanimljivostima vezanim za to jelo i goranske običaje. Dočekala nas je tada i Dušanka Crnković, koja nam je skuhala goranski želudac i otkrila nam recept za ovo jelo kako ga pripremaju u Delnicama. Razlike u pripremi, od mjesta do mjesta, nisu velike. Želudac mora biti dimljen, jer će tako i nadjev dobiti na okusu. Pripremljena smjesa mora se ravnomjerno rasporediti po želucu, ne smije se nabiti i napuniti do kraja. Iz želuca mora izaći zrak, a kad se zašije, još se iglom bocne na nekoliko mjesta da bi zrak izašao do kraja. Kuha se oko sat i pol do dva uz često okretanje na početku da bi se jaja skuhala, a kad voda zavrije, okreće se puno rjeđe.

image
Neja Markicevic/Cropix

"Želudac se mora prije rezanja potpuno ohladiti da bi se nadjev stisnuo pa ga je najbolje ostaviti preko noći, no mi ga radimo uvijek na Veliki petak pa je do ranojutarnjeg nedjeljnog blagoslova i blagovanja idealan za serviranje", objasnila nam je.

Inače, vezamsko nadelo priprema se na Veliki četvrtak ili Veliki petak, i to vremensko pravilo se poštuje u svakom gradu i selu. Iako je to isključivo uskrsno jelo, neki goranski ugostitelji imaju ga i u ponudi kao prilog uz mesna pečenja ili gulaš.

Uz to specifično jelo očuvali su se i neki drugi uskrsni recepti pa tako neke domaćice i dalje peku starinske pletenice koje se najčešće ukrašavaju obojenim kuhanim jajima te kuglof s cvebama i starinsku povaticu orehnaču. A još jedna posebnost je i izvorni starinski dejuoške župnek, blagdanski delnički kruh ili “župnik”, kako ga zovu u narodu. Ukrašen je vijencem i ptičicama od tijesta koje su se postavljale tako da uvijek gledaju prema unutra, odnosno u sredinu kruha jer se vjerovalo da to donosi zdravlje i sreću.

Vezamsko nadelo

Sastojci:

  • 30 jaja
  • 2 kg kruha narezanog na kockice
  • 1,25 kg šunke narezane na male kockice
  • 1,25 kg špeka sitnije narezanog
  • 3-4 mlada luka, nasjeckan bijeli i zeleni dio
  • sol
  • papar

Pomiješati sve navedene sastojke i pripremljenom smjesom ravnomjerno napuniti želudac, ali ne do kraja.

image
Neja Markicevic/Cropix

Zrak mora izaći van pa se želudac nakon što se zašije na nekoliko mjesta bocne iglom da bi zrak izašao do kraja.

image
Neja Markicevic/Cropix

Kuhati u vreloj vodi oko sat i pol do dva.

image
Neja Markicevic/Cropix

Ostaviti da se sasvim ohladi prije serviranja pa rezati na deblje šnite i poslužiti uz hren i mladi luk.

image
Neja Markicevic/Cropix

Originalni tekst možete pročitati ovde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:04