Ručak za dva dana

Bez ove pite jednostavno ne možemo zamisliti ljeto, a jednako je dobra i topla i hladna

 Lilechka75/Getty Images/istockphoto
Iako se to rijetko dogodi, ova se slasna pita lako može poslužiti i dan kasnije, bit će jednako dobra, ako ne i bolja, kao kad ste je izvadili iz pećnice

Priprema: 50 minuta • Pečenje: 40 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

Za tijesto:

150 g glatkog brašna
150 g oštrog brašna
1 žličica soli
125 g hladnog maslaca
1 jaje
1 žumanjak
prema potrebi 1 - 2 žlice mlake vode

Za nadjev:

2 tikvice
100 g slanine
100 g ribanog topljivog sira
250 ml slatkog vrhnja
2 jaja
sol i papar
začinsko bilje prema želji (kopar, peršin, bosiljak...)

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto i mijesite ih dok se ne povežu. Pripazite da ne mijesite predugo kako tijesto ne bi bilo žilavo. Umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak. Za to vrijeme na suhoj tavi popržite komadiće slanine. Maknite ih iz tave pa na istoj masnoći pirjajte tikvice koje ste prethodno nasjeckali na kockice ili kolutiće. Kada poprime boju, maknite ih iz tave. U većoj posudi pomiješajte jaja i slatko vrhnje, dodajte sol, papar i sitno nasjeckano začinsko bilje pa ubacite slaninu i tikvice. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na tanko i stavite u kalup. Vilicom napravite rupice na tijestu i pecite na slijepo 10-ak minuta na 200 °C, a zatim dodajte nadjev, pospite sirom i pecite još 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:34