PROBAJ OVO!

Biskvit kolač s jagodama, bademima, maslinovim uljem i jednostavnom kremom

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Recept za ovu sezonsku slasticu s nama je podijelila autorica kuharica Maja Brekalo

Trebat će vam:

250 g pirova polubijelog brašna

55 g mljevenih badema

3 žlice kokosova ili smeđeg šećera

1 žličica sode bikarbone

1 žličica praška za pecivo (organskog)

2/3 žličice soli

korica 1 velikog nešpricanog limuna

½ žličice praha vanilije ili 1 žličica ekstrakta

80 ml maslinova ulja

160 ml agavina ili javorova sirupa

3 žlice soka od limuna

1 žlica zlatnog lana

3 žlice vode

237 ml zobenog mlijeka

1 žličica jabučnog octa

oko 300 g jagoda

1 žlica kokosova šećera

1/2 žlice brašna

Za kremu:

300 g indijskih oraščića - namočite ih najmanje 3 sata

120 ml vode

3 žlice rastopljenog kokosova ulja

80 - 120 ml agavina sirupa

3 žlice soka od limuna

½ žličice praha vanilije ili 1 žličica ekstrakta

2 šalice jagoda za ukrašavanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Stavite jabučni ocat u mlijeko i promiješajte. Pustite da odstoji dok pripremite ostale suhe i mokre sastojke. Stavite sve suhe sastojke u zdjelu. Brašno je najbolje prosijati, ali nije obavezno. Što finije sameljite lan u mlincu za kavu ili u sjeckalici i pomiješajte u zdjelici s 3 žlice vode kako bi lan dobio konzistenciju razmućenog jajeta. Pomiješajte ulje sa sirupom i sokom od limuna. Narežite jagode na ploške ili manje komade, začinite kokosovim šećerom i pospite brašnom. Promiješajte. Umiješajte lan i smjesu ulja i sirupa u suhe sastojke. Nježno promiješajte žlicom ili špatulom, dodajte mlijeko malo-pomalo i nastavite lagano miješati. Nemojte prežustro miješati da biskvit ne bi ispao žilav. Kad je smjesa uglavnom jednolična, umiješajte narezane jagode. Dobivena smjesa treba biti prilično gusta, ali da se ipak može preliti u kalup uz pomoć špatule. Slobodno isprobajte sirovu smjesu kako biste provjerili je li dovoljno slatka i ukusna. Ako vam nije dovoljno slatka, slobodno dodajte još malo sirupa, a ako vam se čini da je nedovoljno ukusna, dodajte još mrvicu soli i limunova soka. Ulijte smjesu u plitki pleh (38 x 25 cm) obložen masnim papirom. Pecite 16 - 18 minuta. Kolač je gotov kada dobije zlatno-smeđu boju i lagano popuca po vrhu. Provjerite čačkalicom je li pečen. Ako na njoj ima još sirove smjese, pustite da se peče još 2 - 3 minute pa opet provjerite. Kolač ohladite i pripremite kremu. Za ovaj korak najbolje je koristiti dobar blender. Ako ga nemate, možete i štapni mikser, ali krema neće biti tako glatka. Dobro operite oraščiće i izblendajte sa svim ostalim sastojcima dok ne dobijete potpuno glatku kremu. Ako je smjesa pregusta da bi se fino izblendala, dodajte još malu količinu vode (žlicu po žlicu), ali ne previše da krema ne bi bila prerijetka. Pustite da se ohladi 2 - 3 sata u hladnjaku. Ohlađeni kolač premažite kremom i ukrasite svježim jagodama. Kolač može stajati u hladnjaku 5 - 7 dana.

Savjeti!

Umjesto maslinova ulja, u kolaču možete koristiti istu količinu rastopljenog kokosova ulja. Nemojte kupovati samljeveni lan. Lan sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje vrlo lako oksidiraju i takav lan će brzo izgubiti nutritivne vrijednosti i užegnuti.

Umjesto jagoda, slobodno koristite neko drugo bobičasto voće ili trešnje, ili neko narezano mekano voće poput kruški, šljiva, breskvi ili jabuka.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 13:05