ZA POD ZUB

Najsočniji biskvit kolač s jagodama koji radimo kada nam treba nešto slatko i brzo (i kako ga učiniti još boljim)

Sočan, mokar biskvit i lijepa, jednostavna krema dovoljni su da napravite desert kojeg će se tražiti porcija više

Zaboravite zamorne kremaste kolače i ledeni vjetar, dobar biskvit kolač zlata je vrijedan. Osim što olakšava posao onome tko ga priprema, jer nema prtljanja s biskvitima i miksanja krema, gotovo uvijek prvi nestaje sa stola. Zapravo, kada bismo proveli neko jednostavno istraživanje, vjerujem da bi se omiljenim desertom na proljetnim i ljetnim druženjima pokazao upravo dobar biskvit. A ovaj recept koji donosim danas svakako je jedan od onih koje morate isprobati.

image
Lidija Lončarić/

Sočan i mokar, s dodatkom omiljenih jagoda, ovaj biskvit je jedan od onih ultimativnih, koji na svakom druženju prolazi bez greške, a velika je vjerojatnost da će vas barem dvije do tri od deset osoba zatražiti recept. Mirisan je, dobro izgleda kada se posluži u kriškama s malo kreme i kombinacije uvijek možete prilagoditi svojim željama i potrebama. Primjerice, ja sam ovoga puta radila jednostavnu kremu od mascarponea i grčkog jogurta, s javorovim sirupom i limunom, a vi možete dodati i malo matche ili, recimo, samo istući šlag s dodacima po želji. Na to dodajte nasjeckane jagode koje ste nakapali s malo limunova soka ili čak marinirali u dobrom acetu i desert o kojem će se pričati je spreman. Bez miksera, bez previše gnjavaže, a tako dobar!

image
Lidija Lončarić/

BISKVIT KRUH S JAGODAMA
Trebat će vam:

2 jaja
100 g smeđeg šećera
50 g običnog bijelog šećera
korica i sok pola limuna
vanilija
180 ml kefira
80 ml ulja
1 prašak za pecivo
280 g glatkog brašna
prstohvat soli
2-3 šake jagoda
1 žlica brašna za jagode

Dodatno:
2 žlice mascarponea
2 žlice grčkog jogurta
sok pola limuna
malo vanilije (ekstrakta ili arome)
2 žlice javorova sirupa
2-3 šake svježih jagoda
začinsko bilje, vanilija, aceto balsamico...

Priprema:
U većoj posudi pomiješajte jaja, šećere, limunovu koricu i sok, ulje, kefir i vaniliju. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte brašno i prašak za pecivo i prstohvat soli. Pomiješajte u glatku smjesu. Kalup za kruh premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Dodajte trećinu smjese, po njoj rasporedite jagode koje ste nasjeckali i uvaljali u brašno. Dodajte drugi dio smjese, ponovno jagode i zatim zadnji dio i jagode. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta ili dok čačkalica iz kolača ne izađe čista. Dok se kolač peče, napravite kremu i ostatak jagoda marinirajte u limunovu soku, možete dodati i začinsko bilje po želji, aceto balsamico ili druge dodatke. Kada je gotov, kolač prije rezanja ohladite. Poslužite uz žlicu kreme i svježe, marinirane jagode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 18:45