Dva ključna sastojka

Chef otkrio recept za prilog koji mnogima ne ide od ruke: Ovako se radi savršeni pire krumpir

 Semenovp/Getty Images/istockphoto
Tajna je u dva sastojka koja možda do sad niste koristili u ovom jelu, a koji, po njemu, čine razliku...

Iako će se pojedinci začuditi, napraviti kremasti pire krumpir mnogima ne polazi za rukom. Baš naprotiv, dok je jednima presuh, a drugima vodenast, trećima je premastan. I uzalud savjeti i pitanja: dodaj malo više ovog...; izbaci ovo...; ne stavljaš to?, kad, čini se, tako jednostavan prilog ipak nekima može i još uvijek zadaje muke.

Svjesni te istine, mnogi su profesionalni kuhari do sad podijelili njihov recept za izradu savršeno kremastog pire krumpira no, kako znamo, ponavljanje je majka znanja, pa zašto ne istaknuti jedan od novijih.

Robbie Bell, vrhunski australski kuhar, rodom iz Velike Britanije, na TikToku je podijelio svoj recept za ovaj prilog u kojemu koristi dva neočekivana sastojka. Međutim, kako tvrdi, upravo je u njima tajna savršenog pire krumpira. Riječ je o muškatnom oraščiću - mirisnom začinu koji se svježe riba u jelo, i o limunovom soku - kojih dodaje tek nekoliko kapi kako bi postigao blagu kiselost ovog kremastog jela.

"Ako postoji jedan recept na svijetu koji morate naučiti, onda to mora biti pire krumpir", kaže u uvodu videa koji je Bell objavio na TikToku, društvenoj mreži na kojoj ga prati više od pola mijuna ljudi, a koji možete pogledati na kraju teksta.

Pored ova dva sastojka i krumpira, ovaj kuhar u pripremi pire krumpira koristi i maslac, sol, papar, maslinovo ulje i mlijeko.

MOŽE I DRUGAČIJE: Testirali smo recept poznatog chefa i napravili najbolji pire krumpir na svijetu

Kako ga radi Bell? Krumpir prvo oguli, a potom ga nareže na veće kocke tako da su komadi svi približno jednake veličine.

Očišćen i narezan krumpir stavi kuhati u kipuću vodu u koju nakon krumpira dodaje i sol. Zatim smanji vatru. Kad je krumpir kuhan, ocijedi ga, prebaci u veću tavu i doda mu maslac.

Krumpir potom stavlja u pasirku (no možete ga obraditi i gnječilicom za krumpir) i protisne ga nazad u tavu.

Potom, dodaje lijepu količinu maslinovog ulja i mlijeka te svježe ribanog muškatnog oraščića, i na zagrijanoj tavi sve lijepo promiješa da se okusi sjedine. Po potrebi dodaje još sol i papar.

image

Bell najradije jede pire krumpir s pečenim kobasicama

Wiktory/Getty Images/istockphoto

A za kraj, u gotov pire krumpir ocijedi sok polovice jednog limuna.

Ovako pripremljeni pire krumpir Bell, otkrio je, najradije jede uz pečene kobasice.

Pogledajte video.

Naravno, pire krumpir se kod nas koristi kao prilog i uz druga jela, primjerice punjenu papriku i ćufte, gulaš, šnicle u saftu, pa evo i nekoliko recepata koji vam mogu poslužiti kao inspiracija.

SLASNI JUNEĆI ŠNICELI U TOĆU PO RECEPTU STARE GOSTIONE

SPORO KUHANA JUNETINA S PIRE-KRUMPIROM

image
Semenovp/Getty Images/istockphoto

A ŠTO S OSTACIMA PIRE KRUMPIRA? Napravite mekane kruščiće pa ih poslužite uz omiljeni umak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:48