NEŠTO SE DOBRO KUHA

CHEFOVI PRIPREMAJU KVARNERSKI ŠKAMP: Tri majstorska jela koja možete pripremiti i u svoja četiri zida!

 Berislava Picek / Hanza Media
Od ovih su rakova za Dobru hranu renomirani chefovi pripremili majstorska jela!
Od ovih su rakova za Dobru hranu renomirani chefovi pripremili majstorska jela!

Teško mi je zapravo uopće bilo početi priču o kvarnerskom škampu. Ovdje je riječ o iskonskoj gastro vertikali koja zaista zavređuje potpuno divljenje. Njegova uzoritost nije nimalo nova stvar i u još puno davnijim vremenima otkrili su njegovu savršenost. Starorimski gurman i pisac Marko Gavije Apicije sabrao je oko četiristo jela u svom djelu "O kuharskom umijeću", a više od svega volio je škampe.

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Talijanski pjesnik Gabrielle D'Annunzio također je govorio o kvarnerskom škampu samo u superlativima, dok je jedan od najpoznatijih suvremenih gastro pisaca Alan Davidson u svom djelu "The Oxford Companinon" naveo kako su najbolji škampi upravo oni iz Jadranskog mora.

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Blagoslovljeni da živimo u blizini tog kraja, nismo se odveć odgovorno odnosili prema njemu i zato je nekadašnji ulov od dvjestotinjak kilograma na noć danas sveden na samo pet. Naime, škamp je rak koji živi na muljevitom morskom dnu gdje stvara jazbine, a za njegovo se hvatanje koriste vrše i mrežama za kočarenje. Procesom kočarenja ne hvataju se samo škampi, nego se ruje morsko dno te se zapravo prekomjernim izlovom ozbiljno šteti morskoj flori i fauni koja se ne stigne obnoviti.

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zanimljivo je reći i kako prilikom kočarenja muški škampi izlaze iz jazbina kako bi branili svoje porodice pa tako dolazi i do izlova muških jedinki. Ženke se, pak, hvataju u vršu s kojom također valja biti oprezan jer što je ženka starija, to ima više jajašaca. Nekad impozantan veličinom, a danas mnogo skromnijeg obujma, kvarnerski škamp još je uvijek najbolji na svijetu, što vam bilo tko može potvrditi, i to zbog svoje teksture, slatkoće i ravnoteže okusa.

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / hanza media

Prije tridesetak godina analiziran je u Norveškoj gdje je potvrđeno da se radi o istoj vrsti s tamošnjim škampom, ali je "naš" ukusniji (slađi), tanjeg oklopa i blijedocrvene boje. Ono za čime će se brojni neznalci polakomiti jako crvena je boja škampa iz uvoza, na što treba posebno biti oprezan jer tada nije riječ o toliko cijenjenom kvarnerskom škampu.

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ovaj put smo zamolili renomirane hrvatske chefove da pripreme odlična jela s kvarnerskim škampom i dobili smo prave specijalitete!

ANDREJ BARBIERI: Salatna tjestenina s balancanama, tikvicama, škampima i mozzarellom i buffala

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

ROBERT BENZI: Zapečeni škampi sa sirom na palenti s pestom od tikvica i badema

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

DENI SRDOČ: Cappelletti punjeni škampima sa skutom

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 21:28