JELA IZ PEĆNICE

Danas donosimo recept za mesnu roladu koja se topi u ustima, pravi klasik koji rado vraćamo na stol

Sočna i mirisna, mesna rolada s nadjevom od gljiva, paprike, špinata i luka pravo je jelo za svečani ručak ili obiteljsko okupljanje, a istovremeno dovoljno jednostavna da je možete pripremiti i za nedjeljni stol

Mesna rolada s nadjevom od gljiva, luka, crvene paprike i špinata

Trebat će vam:

1 svinjska lopatica ili but bez kosti (oko 1 kg), razrezana na debelu šniclu ili raširena kao pljosnata rolada

200 g gljiva, narezanih

1 veći luk, nasjeckan

1 crvena paprika, narezana na trakice

100 g svježeg špinata

2 žlice maslinova ulja

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

sol i papar po ukusu

1 žličica sušenog timijana ili ružmarina

kuhinjski konac za vezanje rolade

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi pa pirjajte nasjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte narezane gljive i papriku pa pirjajte dok povrće ne omekša i višak tekućine ispari. Umiješajte špinat i kratko ga pirjajte dok ne uvene. Začinite smjesu solju, paprom i timijanom te ostavite da se malo ohladi. Svinjski file ili šniclu položite na dasku i premažite nadjevom od povrća ravnomjerno po cijeloj površini. Pažljivo zarolajte meso i stegnite kuhinjskim koncem da rolada ne bi pucala tijekom pečenja. Zagrijte pećnicu na 180 °C i stavite roladu u posudu za pečenje. Pecite oko 1 sat i 15 minuta, povremeno je zalijevajući vlastitim sokovima ili s malo temeljca, dok meso ne postane mekano i lijepo zapečeno. Nakon pečenja pustite roladu da se odmori nekoliko minuta prije rezanja kako bi sokovi ostali unutra. Poslužite narezanu na kriške, uz prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 18:47