Štrudla - slastica čije ime dolazi od njemačke riječi Strudel (što u prijevodu "savijača"), danas je nezaobilazan klasik u mnogim kuhinjama, od srednjoeuropskih zemalja do Balkana. Iako se teško može precizno odrediti njezino točno porijeklo, zna se da se prvi pisani tragovi pojavljuju u austrijskim kuharicama još krajem 17. stoljeća. U prilog toj teoriji ide i činjenica da je upravo Apfelstrudel, odnosno štrudla od jabuka, jedna od najpoznatijih austrijskih slastica. No s obzirom na to da se vučeno tijesto, o kojem smo ranije pisali, pripremalo diljem regije, i punilo onime što je bilo sezonski dostupno, štrudla je s vremenom postala zajedničko kulinarsko nasljeđe brojnih naroda.
A jedno od najdražih ljetnih punjenja svakako su trešnje. Sočne, crvene i pune soka, trešnje nisu samo voće za grickanje, u mnogim su kućama simbol početka ljeta i nezaobilazan sastojak kolača. Bilo da ih jedete svježe, kuhate kompot ili ih stavljate uz sladoled, njihov trenutak u štrudli teško je nadmašiti.
Donosimo vam najbolji recept za štrudlu s trešnjama - mirisnu, mekanu i punu soka, kao da je izašla iz bakine bilježnice s receptima. Prava ljetna utjeha, koja je jednako dobra topla kao i hladna.
Štrudla s trešnjama
Trebat će vam:
Sastojci za tijesto:
400 g glatkog brašna (ili brašna za vučena tijesta)
1 žličica soli
50 ml suncokretova ulja
200-300 ml mlake vode (dodavati postupno dok ne dobijete glatko tijesto)
Za nadjev:
350-500 g očišćenih trešanja
4-5 žlica šećera (ili po ukusu)
1 vanilin šećer
2-3 žlice krušnih mrvica (za upijanje soka)
po želji: malo ruma ili naribane limunove korice
Za premazivanje:
ulje ili otopljeni maslac
Postupak:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, ulje i mlaku vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Podijelite ga u dvije kugle, premažite uljem i ostavite da odmori 1-2 sata u pokrivenoj posudi. Očistite ih od koštica i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i (ako želite) malo ruma ili limunove korice. Ostavite da kratko odstoji. Na stol stavite čisti stolnjak, pobrašnite ga i na njega stavite jednu kuglu tijesta. Prvo lagano razvaljajte valjkom, zatim prstima i rukama razvlačite od sredine prema rubovima, dok ne dobijete tanko, gotovo prozirno tijesto. Debele rubove odrežite. Trećinu tijesta pospite s malo krušnih mrvica pa rasporedite trešnje. Preklopite bočne strane prema unutra i zarolajte pomoću stolnjaka. Prebacite nauljeni rolat u lim za pečenje. Premažite štrudlu uljem ili otopljenim maslacem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180–200 °C oko 35–40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Štrudlu možete posuti šećerom u prahu i poslužiti toplu ili hladnu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....