MORSKI PETAK

Pržene su super, ali danas nam se baš jede gusti, bogati gulaš s lignjama! Ovo je provjereni recept

Priprema uopće nije komplicirana, a uz ovakav gulaš poslužiti možete palentu ili jednostavno tostirani i češnjakom natrljani kruh

Kasnoljetni dani idealni su za povratak jelima na žlicu. U slučaju da se petkom držite pravila da na stolu obavezno treba biti nešto riblje i morsko, ovaj gulaš mogao bi biti itekako dobra ideja za ručak. Recept nam je svojevremeno ustupila Slavica Šagolj i rado mu se s vremena na vrijeme vraćamo, a posebno ga volimo i zato što su sastojci vrlo lako prilagodljivi pa tako umjesto krumpira ponekad koristimo i batat, a bob ili grašak ubacujemo samo ako su nam pri ruci.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Ostatak sastojaka je prilično bazično, što znači da ovakav ručak možete skuhati i od onoga što već imate kod kuće. Dobro maslinovo ulje, temeljac (riblji uvijek možete i kupiti, ako vam se baš i ne kuha) i vino temelj su za dobar gulaš od liganja pa se pobrinite da su kvalitetni, a u slučaju da u ribarnici ne uspijete ugrabiti svježe lignje, koristiti možete i smrzute, samo ih pravilno odmrznite i dobro osušite. Cijeli recept čeka vas u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

GULAŠ S LIGNJAMA, KRUMPIROM I VINOM

Trebat će vam:
700 g jadranskih lignji
250 g boba ili graška (po želji, ako imate smrznuti)
200 g krumpira
maslinovo ulje
2 glavice luka
1 mrkva
500 ml ribljeg ili povrtnog temeljca
sol
papar
češnjak
100 ml bijelog vina
Priprema:
Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk. Kada luk postane staklast dodajte na sitno narezan češnjak, naribanu mrkvu i kratko dinstajte. Dodajte na jednake dijelove narezane lignje, kratko popržite. Ulijte vino pa vrlo kratko prokuhajte sastojke, zatim dodajte krumpir narezan na sitne kockice. Dodajte temeljac te sve na laganoj vatri kuhajte oko pola sata. Pred kraj dodajte bob ili grašak (ako ih koristite) i začine, kuhajte još oko 10 minuta. Maknite s vatre i dodajte na sitno nasjeckan peršin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 15:33