RAMAZANSKI BAJRAM

Danas radimo sočnu baklavu, omiljene tufahije i tulumbe, ali i hurmašice po receptu babe Milke

 Necati Bahadir Bermek/Getty Images/istockphoto
Danas počinje trodnevno obilježavanje ramaznskog bajrama, a u mnogim se domovima obilježava upravo bogatim blagdanskim stolom

Ramazanski bajram smatra se jednim od najvećih i najvažnijih islamskih blagdana. Održava se svake godine nakon Ramazana, svetog mjeseca posta i odricanja, traje tri dana, a ove godine prvi dan bajrama obilježava se upravo 21. travnja.

Vrijeme je to kada se obitelj i prijatelji okupljaju za bogatim blagdanskim stolom ispunjenim najfinijim, zasitnim delicijama kako bi proslavili kraj muslimanskog svetog mjeseca i obilježili kraj posta. Osim različitih čorbi, dolme i pita, neizostavan dodatak tako su i sočne, aromatične slastice. Među omiljene svakako ubrajamo baklave, hurmašice, tufahije i tulumbu i upravo recepte za pobrojane slastice ostavljamo vam u nastavku.

BAKLAVA

Baklava originalno potječe iz Turske i jedna je od najpopularnijih slastica u svijetu uopće. Slatka pita koja se radi od vučenih kora, najčešće se puni orasima, grožđicama, bademima i pistacijama, no uvijek se možete zaigrati i osmisliti punjenje po samo svojoj želji. U nastavku ostavljamo recept za nama omiljenu, baklavu s pistacijama, bademima i mljevenim sjemenkama kardamoma.

RECEPT ZA BAKLAVU

Trebat će vam:

500 grama listova za savijače
200 grama maslaca

Za nadjev:

400 grama pistacija
100 grama badema
pola žličice mljevenih sjemenki kardamoma

Za agdu/sirup:

300 grama šećera
700 ml vode
1 neprskani limun
pola žličice ružine vodice

Postupak:

Protvan dimenzija 30 x 20 centimetara namastite s malo rastopljenog maslaca. Položite u njega dvije kore za savijače i premažite ih rastopljenim maslacem. Za nadjev jednostavno pomiješajte mljevene pistacije, bademe i kardamom. Po listovima rasporedite dvije šake nadjeva i prekrijte s još dvije kore. Kore ponovno premažite maslacem. Tako slažite kore i nadjev sve dok ne potrošite sve sastojke, s time da vam zadnji sloj moraju biti kore. Premažite i zadnje kore maslacem i baklavu izrežite na rombove. Pecite na 180 stupnjeva Celzijevih oko 35 minuta te pojačajte na 200 stupnjeva i pecite još 10 minuta. Dok se baklava peče, pripremite sirup. Šećer, vodu i na ploške narezan limun rastopite na laganoj vatri. Miješajte povremeno sve dok se tekućina ne reducira za jednu trećinu. Maknite s vatre i pustite da se lagano ohladi. Zatim dodajte ružinu vodicu. Kad je baklava pečena i dok je još uvijek vruća, prelijte ju ohlađenim sirupom.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

TUFAHIJE

Meke i sočne jabuke punjene mljevenim orasima ili drugim orašastim plodovima također su prilično popularna poslastica kako u svijetu, tako i kod nas. Baš kao što je to slučaj s baklavama, i kod pripreme tufahija možete upotrijebiti maštu pa ih puniti aromatičnim kombinacijama po samo svom ukusu.

RECEPT ZA TUFAHIJE

Trebat će vam:

2 srednje velike jabuke

85 g sušenih datulja

85 g sušenih grožđica

malo šećera po želji ili meda

1 ocijeđena naranča

Priprema:

Prepolovite jabuke i izdubite sredinu. Dobro promiješajte sve sastojke osim narančinog soka. Nadjenite jabuke pripremljenom smjesom te prelijte narančinim sokom. Stavite ih u pećnicu na 20-ak minuta dok ne postignu zlatnu boju. Pustite da se malo ohlade prije samog posluživanja.

image
Lauripatterson/Getty Images

TULUMBE

Kada smo nedavno razgovarali sa slastičarkom Ivanom Čuljak, otkrila nam je kako je kuhano tijesto zapravo vrlo jednostavno i lako prilagodljivo te se od njega, osim francuskih eclaira, princes krafni i churrosa, mogu raditi i tulumbe. Riječ je, dakle, o sočnoj, sirupom natopljenoj slastici koja se radi od jednostavnih sastojaka kao što su jaja, voda, ulje, šećer i brašno, a ono što ih čini posebnima jest to da se rade posebnim nastavkom koji im zatim daje karakterističan zvjezdasti oblik.

RECEPT ZA TULUMBE

Trebat će vam:
4 jaja
120 ml ulja
400 ml vode
250 g brašna
1 žlica šećera
ulje za prženje
Za agdu:
1 kg šećera
600 ml vode
1 limun
Priprema:
U dublju posudu stavite vodu, ulje, šećer i sol i pustite da se pojave mjehurići. Maknite s vatre i umiješajte brašno. Miješajte sve dok ne dobijete kuglu tijesta. Ostavite da se ohladi 10-ak minuta, a zatim jedno po jedno dodajte i jaje, neprestano miješajući. Posao si možete olakšati korištenjem miksera. Trebali biste dobiti glatko, sjajno tijesto. Dobivenim tijestom punite vrećicu za tulumbe ili šlag (u tom slučaju, ispast će vam manje i brže će biti gotove). Tulumbe ispuštajte u dobro zagrijano ulje i pržite dok ne poprime boju. Ocijedite ih i stavite u zdjelu sa sirom koji ste napravili tako da ste otopili šećer u vodi i ubacili nekoliko kolutića limuna pa kuhali dok ne dobijete željenu gustoću. Tulumbe neka u sirupu stoje minutu do dvije, a zatim ih prebacite u posudu u kojoj ćete ih poslužiti. Prije posluživanja dobro ih je ohladiti, a na kraju ih dodatno možete preliti sirupom.

image
Esin Deniz/Getty Images/istockphoto

HURMAŠICE

Kada spominjemo slastičarku Ivanu Čuljak, dobro je dodati i kako smo prije nekoliko godina u njezinoj rodnoj kući u Klobuku radili i hurmašice. U pitanju je inače tradicionalno jelo Bliskog Istoka, a mi smo ih tom prilikom radili po receptu Ivanine babe Milke. Kako nam je rekla tada, hurmašice su zapravo vrlo jednostavan recept koji se radi od tijesta s jajima, maslacem, šećerom i glatkim brašnom, puniti se mogu orasima, a zatim se, da budu još sočnije i primamljivije, preliju sirupom od vode, šećera i limuna.

RECEPT ZA HURMAŠICE

Za tijesto:

2 jaja
200 g maslaca
140 g šećera
500 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Za punjenje:

mljeveni orasi
malo mlijeka
malo šećera

Za preljev:

5 dl vode
250 g šećera
2 limuna

Priprema:

Jaja izmiksajte sa šećerom i maslacem. Brašno prosijte s praš- kom za pecivo, dodajte u jaja i zamijesite mekano tijesto. Za punjenje pomiješajte sve sastojke (količina po želji, ovisi koliko bogato želite napuniti hurmašice). Za preljev u vodi na laganoj vatri rastopite šećer i limune narezane na ploške. Od tijesta formirajte valjke, napravite udubinu u sredini, stavite punjenje od oraha te ih pritisnite o najsitniju stranu ribeža kako bi hurmašice dobile lijep uzorak na vrhu. Poredajte ih na protvan. Pecite 30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Kad su hurmašice pečene, prelijte ih preljevom i pričekajte da se ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 08:33