Kuhaj bolje

Dodamo li sarmi, punjenoj paprici ili krvavicama ovu namirnicu, bit će još ukusnija

Iako se kod nas najčešće konzumira na sjeveru Hrvatske, heljda je pomalo zanemarena žitarica što je potpuno nepravedno

Na spomen heljde jedni će vjerojatno odmahnuti rukom uz pomisao da ne znaju što bi s tom zdravom namirnicom, dok će drugima rasti zazubice dok zamišljaju ukusne hrskave krvavice punjenje upravo ovom žitaricom. No, heljdu možete pripremiti na bezbroj načina i koristiti je u jelima samostalno ili kao prilog.

image
Atlasstudio/Getty Images/istockphoto

Iako je nazivamo žitaricom, heljda zapravo pripada skupini pseudožitarica i u srodstvu je sa zeljastom biljkom rabarbarom, a njezina lagano hrskava tekstura i bogati okus prepoznati su u različitim kulinarskim tradicijama diljem svijeta, pa je tako u Rusiji tradicionalni sastojak mnogih jela, uključujući i popularnu kašu poznatu kao "grechka".

U Poljskoj, se često koristi za pripremu knedli, a u Sjevernoj Americi i kao zdrava alternativa riži ili tjestenini jer ne sadrži gluten. Također je popularna i u Ukrajini gdje se često priprema u obliku kaše koja se servira s raznim umacima i povrćem, a u svijetu je i sve češći sastojak u raznim salatama sa sezonskim voćem, povrćem i orašastim plodovima.

image
Drong/Getty Images/istockphoto

Kod nas se najčešće konzumira na sjeveru Hrvatske, a poznata je i kao jedan od glavnih sastojaka u pripremi domaćih krvavica ili kao prilog u raznim tradicionalnim jelima. Posljednjih godina sve češće se koristi i heljdino brašno za pripremu kolača ili palačinki koje će punjene svježim voćem, jogurtom ili medom vrlo vjerojatno postati i vaš omiljeni obrok za početak dana, samo ako joj date priliku.

image
Monamakela/Getty Images/istockphoto

Ovu okusom bogatu, a iz nekog razloga kod nas i nepravedno zanemarenu namirnicu možete koristiti i u nekim tradicionalnim jelima. Primjerice, zamijenite rižu heljdom u pripremi sarme ili u punjenim paprikama i vjerujemo da nećete ostati ravnodušni, a mi vam donosimo bazične recepte za ta dva jela koja bi vam mogla poslužiti kao inspiracija.

Recept za ukusne punjene paprike

image
Marko Miščević/Cropix

Klasičan recept za sarmu

image
Biljana Blivajs/Cropix

Heljda zadnje vrijeme zaista postaje sve popularnija namirnica u svjetskim kuhinjama i to zahvaljujući svojoj raznolikosti, okusu i zdravstvenim prednostima i bez obzira na to gdje se nalazili u svijetu, istražite različite kreativne načine pripreme ove nevjerojatne žitarice u raznim jelima.

image
Neja Markičević/Cropix

Recept za domaće krvavice

Želite li se, pak, izvještiti u pripremi krvavica, to možete učiniti po receptu Vesne Miletić iz restorana Tač u Zagrebu, inače dobitnice nagrade Dobri restorani 2023. u kategoriji Najbolji tradicionalni restoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:08