
Domaća verzija paštete nije samo zdravija, nego i neusporedivo ukusnija od industrijskih verzija. Bilo da ste ljubitelj bogatog okusa jetrica ili, pak, mediteranskih pa radije birate ribu kao što je tuna, pašteta pripremljena kod kuće uvijek ima jednu važnu prednost: točno znate što jedete. Uz malo truda i nekoliko kvalitetnih sastojaka, možete stvoriti namaze koji će podjednako poslužiti kao predjelo, međuobrok ili večernji snack. Baš zato vam donosimo tri provjerena recepta za paštete koje ćete poželjeti brzo ponovno pripremiti.
JETRENA PAŠTETA
Trebat će vam:
500 g jetrica peradi (najbolje miješana)
200 g maslaca (ili još bolje pačja, gusja ili kokošja mast odnosno salo)
2 dl traminca
0,5 dl vinjaka (konjaka)
grančica kadulje
šareni papar u zrnu
šaka brusnica
Priprema:
Jetrica je važno dobro očistiti od žilica. Kratko se prepeku na masnoći, podliju vinom i vinjakom te se doda kadulja. Jetrica i brusnice se flambiraju (oprez!) i gotovi su već za nekoliko minuta. U blenderu se jetrica i papar dobro izmiksaju s tekućinom u kojoj se pržila jetrica. Pašteta se služi hladna uz preprženi kruh.
RIBLJA PAŠTETA
Trebat će vam:
500 g očišćene ribe po izboru
100 g kiselih krastavaca
50 g kapara
maslinovo ulje
sol, papar
4 žlice majoneze
ocat
lovor
ružmarin
Priprema:
Ribu skuhajte u vodi s malo octa, soli, paprom, lovorom i ružmarinom. Ostavite je da se ohladi pa očistite i usitnite meso. Krastavce sitno nasjeckajte pa pomiješajte s mesom ribe i kaparima. Smjesi dodajte majonezu i polako dolijevajte ulje. Miješajte kako bi se svi sastojci povezali. Stavite je u posudu pa u hladnjak najmanje dva sata da se ohladi ili, još bolje, tijekom noći. Dobro će pasati namazana na prepečenac.
Savjet više! Ovaj je recept najbolje rješenje za slučajeve kada se među ostacima hrane nađe lešana ili pečena riba viška. Nećete puno pogriješiti koju god vrstu morske ili slatkovodne ribe koristili. Pripazite samo da ih dobro očistite od kosti. Začini u našem receptu su samo prijedlog. Začinite je prema svom ukusu. Ipak, svakoj je ribljoj pašteti pomoći malo dobrog maslinovog ulja. Šnite crnog kruha, na primjer raženog, debelo namazane ovakvom paštetom s ploškama kuhanih jaja i dodatkom svježe rikule, odličan su zdravi sendvič.
PAŠTETA OD TUNE
Trebat će vam:
1 velika konzerva tune
2 žumanjaka
1 mali crveni luk
4 usoljena inćuna
bosiljak
mažuran
3 žlice majoneze
žlica senfa
žličica maslaca
maslinovo ulje
sol, papar
limun
kruh francuz
Priprema:
Otvorite konzervu i dobro ocijedite tunu od ulja ili salamure te je prebacite u srednje veliku zdjelu. Trima tvrdo kuhanim jajima izvadite žumanjke. Izmrvite ih u tunu kojoj ste prethodno dodali maslinovo ulje i sitno nasjeckani luk. Malo pomiješajte te dodajte sitno nasjeckane slane inćune, majonezu, senf i maslac sobne temperature kako bi se što bolje mogao umiješati. U međuvremenu francuz narežite na šnite (oko jedan centimetar), sa svake strane namažite češnjakom i maslinovim uljem i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva pet do deset minuta. Kriške kruha izvadite iz pećnice i nakon nekoliko minuta (dok se malo ne ohlade) namažite paštetom i ukrasite crnim maslinama i mažuranom.
Komentari
0