ONAJ KOJI SE STVRDNE

Dva sastojka i 5 minuta vremena dovoljni su vam za izradu najboljeg čokoladnog preljeva za sladoled

Sladoled od vanilije, kikirikija ili karamele s hrskavim oklopom od čokolade sada nam zvuči kao baš dobra ideja

Volimo maštovite kombinacije sladoleda i kave, preljeva od slane karamele ili onih domaćih voćnih, ali baš ništa nam ne može nadmašiti klasičan čokoladni preljev, i to onaj koji se pri dodiru s hladnim sladoledom odmah stvrdne i stvori hrskavu kapicu koju zatim s guštom razbijamo žličicom. Još kao klincima bio nam je posebno zanimljiv, kada bi u takvu čokoladu u kvartovskoj slastičarnici umočili kuglicu omiljenog okusa, a danas, nasreću, takav, pa još i bolji preljev možemo pripremiti i kod kuće.

image
Veselovaelena/Getty Images

The New York Times nedavno je objavio recept Thomasa Kellera, koji je prilagodila Melissa Clark, upravo za, kako ga nazivaju, čokoldni preljev koji se na sladoledu pretvara u hrskavi oklop. I najbolje od svega, priprema je toliko jednostavna da će vam biti dovoljno svega pet minuta i dva sastojka. Pripremite 200 grama kvalitetne tamne čokolade i dvije žlice kokosova ulja i bacite se na posao.

U posudu stavite vodu i zagrijte je. Na vrh te posude stavite drugu posudu i ubacite čokoladu pa je otopite. Umiješajte kokosovo ulje i pustite da se otopi, oko jednu minutu. Ugasite vatru i držite na toplom.

image
Unsplash/

Preljev možete preliti po sladoledu i u nekoliko sekundi on će se stvrdnuti, ali možete ga koristiti i za, primjerice, umakanje voća poput malina, kupina ili jagoda. Dobro ga operite i osušite, ubacite u hladnjak ili zamrzivač kako bi se ohladilo, a zatim umačite u preljev.

Na vrh sladoleda ili voća dodajte i koji prstohvat cvijeta soli i dobit ćete desert koji ćete sigurno htjeti ponoviti već u idućih pola sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
07. kolovoz 2025 16:38