
Volimo maštovite kombinacije sladoleda i kave, preljeva od slane karamele ili onih domaćih voćnih, ali baš ništa nam ne može nadmašiti klasičan čokoladni preljev, i to onaj koji se pri dodiru s hladnim sladoledom odmah stvrdne i stvori hrskavu kapicu koju zatim s guštom razbijamo žličicom. Još kao klincima bio nam je posebno zanimljiv, kada bi u takvu čokoladu u kvartovskoj slastičarnici umočili kuglicu omiljenog okusa, a danas, nasreću, takav, pa još i bolji preljev možemo pripremiti i kod kuće.
The New York Times nedavno je objavio recept Thomasa Kellera, koji je prilagodila Melissa Clark, upravo za, kako ga nazivaju, čokoldni preljev koji se na sladoledu pretvara u hrskavi oklop. I najbolje od svega, priprema je toliko jednostavna da će vam biti dovoljno svega pet minuta i dva sastojka. Pripremite 200 grama kvalitetne tamne čokolade i dvije žlice kokosova ulja i bacite se na posao.
U posudu stavite vodu i zagrijte je. Na vrh te posude stavite drugu posudu i ubacite čokoladu pa je otopite. Umiješajte kokosovo ulje i pustite da se otopi, oko jednu minutu. Ugasite vatru i držite na toplom.
Preljev možete preliti po sladoledu i u nekoliko sekundi on će se stvrdnuti, ali možete ga koristiti i za, primjerice, umakanje voća poput malina, kupina ili jagoda. Dobro ga operite i osušite, ubacite u hladnjak ili zamrzivač kako bi se ohladilo, a zatim umačite u preljev.
Na vrh sladoleda ili voća dodajte i koji prstohvat cvijeta soli i dobit ćete desert koji ćete sigurno htjeti ponoviti već u idućih pola sata.
Komentari
0