LISTOPAD ZA ŠTEDLJIVCE

FINA JELA NA ŽLICU: U slučaju da vam je ponestalo inspiracije za slasne kombinacije, pripremite jedan od ovih recepata!

 Marko Miščević
Zagrijte se ukusnim varivima od hranjivih i zasitnih namirnica, a u slučaju da vam je ponestalo inspiracije za slasne kombinacije, pripremite jedan od ovih sjajnih recepata

S dolaskom hladnijih dana, nekako se na jelovniku nametnu jela na žlicu. Vanjske temperature su sve niže, a samim time naše tijelo teži za namirnicama koje će ga dodatno zagrijati. Sve su to proizvodi koje smo s početka jeseni skladištili u svojim smočnicama. Pri tome mislim na kiseli kupus, kiselu repu, leću koja obiluje vlaknima i vitaminom C, te grah, a i poneki komad suhog mesa koji se sada nađe ako u vašem domu imate tradicionalno kolinje. Zasitna gusta zimska variva bogata su vitaminima, mineralima i vlaknima, i ono najvažnije, niskokalorična su.

Creamy white bean soup on wooden background
Getty Images/iStockphoto

No, nikako ne treba zanemariti niti svježe povrće dostupno na tržnicama bez obzira na niske temperature, svježi poriluk, kelj, korabica od kojih se, uz dodatak mrkve i krumpira, može napraviti vrlo ukusan obrok. Kelj je, primjerice, izuzetno hranjiva, a niskokalorična namirnica. Dostupan je cijele godine, jedemo ga u salatama, pijemo u sokovima, no njegova najbolja uloga je upravo u zimskim varivima. Bogat je vitaminima A, C i B6 te kalcijem, željezom i kalijem. Upravo takve namirnice bogate vitaminima štite ljudski organizam od bolesti tijekom zime. A nekako se svi užasavamo raznih viroza ili gripa koje su u ovom periodu u punom jeku. Oni uporniji koji su u ljetnim mjesecima svoje zamrzivače napunili svježe ubranim mahunama ili graškom s posebnim guštom će sada uživati u zalogajima ovog zdravog i ukusnog povrća.

Calypso Bean Soup in Small Pot
StockFood

Oni koji ne mogu odoljeti mesnim namirnicama, komadićima piletine, junetine ili suhog mesa obogatit će svako svoje varivo. No, jela bogata povrćem osiguravaju tijelu dovoljne količine nutrijenata te na vrlo jednostavan način jačaju imunitet. Obavezno u svoj zimski jelovnik uključite slanutak bilo da je riječ o suhom ili onom konzerviranom jer je ova mahunarka bogata vlaknima, a obilježava je orašasti okus te putrasta tekstura. Slanutak sprječava nagli porast šećera u krvi nakon jela stoga je idealna namirnica za dijabetičare. Koju god kombinaciju povrća odabrali, nećete pogriješiti. Jer kod pripreme jušnih jela poželjno je kombinirati što više različitih namirnica.

beef bourguignon meat stew with carrots and thyme
Getty Images/iStockphoto

Da bi jelo bilo što ukusnije, neka vam prvi korak u pripremi bude baza od preprženog luka jer će okus biti daleko bolji nego da krenete s varijantom klasičnog kuhanja povrća u vodi. Neka voda služi za dolijevanje, odnosno određivanje količine jela. Ako tijekom obilaska nađete na svježi špinat, šaka ove hranjive biljke upotpunit će svako varivo. Stavite špinat pred kraj kuhanja, dovoljno je samo par minuta da malo povene. U kombinaciji sa slanutkom je fantastičan. Isprobajte naše recepte, ili napravite varivo sa svojim omiljenim namirnicama.

Varivo od junetine s graškom, mrkvom, paprikom i mahunama

Marko Miščević

Varivo od kiselog kupusa, ječma i graha

Varivo od slanutka i buče

Marko Miščević

Varivo od komorača

Marko Miščević

Varivo s kobasicom, lećom, bobom, kukuruzom i prokulicama

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:22