NAPRAVI PITU

Galette je totalni hit! Ova brza rustikalna pita uspijeva čak i najvećim amaterima u kuhinji

 Berislava Picek/Cropix//
Skupili smo nekoliko stvarno dobrih savjeta i odlučili kako je danas dobar dan za pripremu ove jednostavne pite

Francuski galette vjerojatno je najjednostavnija pita koju možete napraviti i upravo se zato smatra jednom od najpopularnijih ljetnih poslastica. Riječ je, naime, o piti koja će uspjeti čak i onima bez posebnih sposobnosti za ukrašavanje ili slastice općenito. Dovoljno je tek malo spretnosti kako bi se zamijesilo prhko tijesto, mašte kada je u pitanju nadjev i manje od jedne minute za oblikovanje pite. Najbolje od svega, za pripremu galette neće vam trebati čak niti poseban kalup, već samo ravna površina obložena papirom za pečenje na kojoj ćete zatim oblikovati svoju pitu.

Ova rustikalna pita ime je dobila po riječi gale, što u prijevodu znači ravna torta ili kolač, a zbog jednostavnog načina pripreme vrlo je brzo, osim Francuza, osvojila i ostatak svijeta pa tako danas postoji nebrojeno mnogo slanih i slatkih varijanti ove poslastice.

VOĆNI GALETTE ŽAKLINE TROSKOT

image
Berislava Picek/Cropix//

Kada je u pitanju priprema, važno je spomenuti kako kod galette zbilja ne postoje neka važna pravila. Najviše pažnje važno je posvetiti pripremi tijesta, no u slučaju da ste do sada već radili pite od prhkog tijesta, s pripremom galette ne biste trebali imati baš nikakvih problema. Valja dodati i važan savjet Janje Benić, koja nam je svojevremeno otkrila recept za galette od jagoda, i koja u svoje tijesto dodaje i sourdough starter.

"Galette možete pripremiti i u klasičnoj varijanti bez prirodnog kvasca, no s prirodnim kvascem imat će puniji okus i bolju teksturu. Galette mogu napraviti čak i oni koji nikada nisu radili sourdough kruh, zamolite nekog za malo startera, umiješajte ga u tijesto i to je to", rekla nam je Janja i dodala kako se sourdough starter može dodati u sve varijante prhkih tijesta.

RECEPT ZA GALETTE JANJE BENIĆ

image
Neja Markicevic/Cropix/

Dobar primjer recepta za sjajan galette jest i onaj koji je s nama podijelila Žakline Troskot iz Amelie slastičarnice. Ona također napominje kako tijesto nije potrebno previše mijesiti te kako je najvažnije koristiti hladnu vodu i hladan maslac.

"Najbolje u vodu dodati par kockica leda kako bi je dodatno ohladio", savjetovala nas je.

Što s nadjevom?

Kao što smo već spomenuli, galette možete nadjenuti slanim i slatkim nadjevima. Kada koristite voće poput bresaka ili šljiva, narežite ih na ploške, dok je sitnije bobičasto voće dovoljno tek oprati, osušiti, dodati začine po želji pa rasporediti po tijestu. Od začina svakako preporučujemo dodatak limunove korice i ekstrakta vanilije, a s obzirom na nadjev, dodati možete i cimet, tonku, pa čak i bosiljak ili mentu.

Među savjetima na koje smo naišli, nalazi se i onaj koji predlaže da voće najprije ubacite u zdjelu, pomiješate sa šećerom i malo brašna kako bi ono upilo višak sokova i spriječilo nastajanje gnjecavog tijesta, ali i kako bi voće, jednom kada ispusti sokove, poprimilo gustu, sirupastu teksturu kakve posebno volimo kada su u pitanju klasične pite.

Na dno galette možete staviti i tanki sloj džema, a dobra ideja bit će i kockice čokolade, baš kao što smo to učinili kod pripreme galette od čokolade i trešanja. Također, kako biste spriječili da dno ostane gnjecavo, na galette možete dodati sloj mljevenih keksa ili, kako savjetuje Claire Saffitz, sloj krušnih mrvica.

TOTALNO ČOKOLADNI GALETTE

image
Lidija Lončarić/

Kod pripreme slane varijante galette, pripazite da povrće koje koristite nije previše vlažno. Primjerice, koristite li u nadjevu tikvice ili patlidžan, najprije ih pospite soli, pustite da odstoje 20-ak minuta pa ih dobro obrišite kuhinjskim papirom i tek tada dodajte u nadjev.

Baš kao i kod slatkih, i kod slanih varijanti na dno galette možete staviti kremastu komponentu po želji. Dobra ideja bit će ricotta ili krem sir, svježi kravlji ili kozji sir.

GALETTE S RAJČICAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

Također, razmislite i o dodatku nekoliko kockica maslaca koje možete rasporediti po voću ili povrću prije samog pečenja. Osim što će pomoći da postignete bolji okus, nadjev će izgledati primamljivije i bit će sočniji.

Prije pečenja

Prije nego što galette ubacite u pećnicu, premažite ga slatkim vrhnjem i pospite kristal ili smeđim šećerom. Zahvaljujući slatkom vrhnju poprimit će lijepu boju i sjajnu koricu, a šećer će vam pomoći da postignete zanimljiviju teksturu i bogatije arome.

image
Neja Markicevic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 13:45