KRIZNE IDEJE

GOZBA OD MALO SASTOJAKA: Ovu tezu možete ispoštovati ako u kuhinji imate sol, šećer, mlijeko, tjesteninu, rižu, krumpir i jaja!

Gratinirani krumpir na najjednostavniji način!
Malo sastojaka, ukusna jela - to nam je svima mantra posljednjih nekoliko dana. Vrlo je uspješno možete ispoštovati ako u kuhinjskim ormarićima, špajzi i hladnjaku imate osnove: sol, šećer, mlijeko, tjesteninu, rižu, krumpir i jaja.

Ovo je dobra prilika da se prisjetite i nekih starih recepata naših baka, poput pretepene iliti zafrigane juhe, kisele juhe s trajbanim jajima ili riže na mlijeku. Ni za konkretan ručak vam neće biti potrebno više nego što imate pa od konzerviranog graha i pelata možete napraviti "lažni" gravče na tavče, od vrhnja za kuhanje i jaja kremasti gratinirani krumpir, a od tjestenine i ostataka parmezana slavni talijanski klasik cacio e pepe. Možemo reći da su ova jela prilozi koji bez problema mogu nadmašiti glavno (mesno) jelo, a na njima će vam biti zahvalni i trbuh i novčanik.

Cacio e pepe

320 g špageta
125 g pecorina ili parmezana
4 žličice svježe mljevenog crnog papra
5 žličica soli

Cacio e Pepe - spaghetti with cheese and pepper
Getty Images/iStockphoto

Stavite kuhati vodu za tjesteninu sa soli. Pecorino ili parmezan naribajte na najsitniji dio ribeža jer sir mora biti što sitnije riban. Pomiješajte naribani sir i papar. Kad voda proključa, stavite tjesteninu. Kuhajte je dok ne postane al dente. Tajna ovog jela je kremasti umak, a ovako ćete ga pripremiti: papar i sir stavite u veliku posudu, dovoljno veliku da u nju možete dodati svu tjesteninu. Kad je tjestenina kuhana, dodajte jednu zaimaču vode od kuhanja tjestenine u sir i papar kako biste dobili kremasti umak. Tjesteninu ocijedite i dodajte je papru i siru te sve dobro promiješajte. Poslužite s još ribanog sira i papra. Pojedite brzo, prije nego što umak postane prečvrst!

Kisela juha s trajbanim jajima

4 jaja
2 jušne žlice glatkog brašna
1 dl octa
1 par domaćih dimljenih kobasica
1-2 l tekućine u kojoj su se kuhale kobasice

Mario Kučera

U uzavrelu tekućinu u kojoj su se kuhale kobasice ukuhajte brašno izrađeno s vinskim octom. Nakon 5 minuta uz polagano miješanje ukuhajte trajbana (vilicom razmućena) jaja. Kada se jaja zgrušaju, juha je gotova. Kobasicu narezanu poslužite u juhi.

Zafrigana juha

1 dl ulja
4 žlice brašna
1,3 l hladne vode
1 žličica crvene paprike
2 žličice soli
2 jaja

Matija Turkalj

Ulje stavite u lonac pa na njega dodajte brašno neprestano miješajući i pržite dok malo ne potamni. Potom dodajte hladnu vodu, crvenu papriku i sol. Kuhajte na laganoj vatri dok ne prokuha, nastavite miješati kako se zafrig ne bi zalijepio za dno posude. Nakon što prokuha dodajte dva izmućena jaja i kuhajte još nekoliko minuta. Po želji možete u juhu dodati i rižu ili uz gotovu juhu poslužiti narezani kruh, propečeni ili ne ovisno o ukusu.

Gratinirani krumpir

1 kg krumpira
sol i papar
2 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje
maslinovo ulje

Gratinirani krumpir na najjednostavniji način!

Krumpir ogulite i izrežite na tanje ploške, nauljite ga maslinovim uljem i posolite pa ga poslažite u posudu za pečenje. Ostavite ga da se peče na 180-200 stupnjeva oko 20 minuta. Za to vrijeme pripremite preljev tako da pomiješate jaja i vrhnje za kuhanje. Preljev posolite i popaprite. Krumpir prelijte jajima i vrhnjem pa pecite još 15 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.

Riža na mlijeku

100 g riže
750 ml mlijeka
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli

Zagreb, 291014.
Jela sa narom osmislila je i skuhala Matea Domitrovic, urednica u magazinu  Dobra hrana zajedno sa Vanom Babic, urednicom weba dobrahrana.hr.
Jela su zimska salata sa naracom, matovilcem i narom, musaka, bruskete sa zapecenim sirom i narom, tjestenina s avokadom i narom, riza na mlijeku sa vanilijom i narom, piletina u pikantnom umaku sa narom, kuskus slanutak i nar i cokoladni kolac s narom.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Kuhajte rižu u vodi tri minute, a zatim je ocijedite. U mlijeko dodajte prstohvat soli, stavite ga na vatru i pričekajte da zavrije, a onda dodajte rižu. Kuhajte na slaboj vatri dok riža ne upije mlijeko. U kuhanu rižu dodajte šećer i vanilin šećer pa oprezno promiješajte žlicom. Po želji pospite cimetom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 19:30