BRZO, FINO I NA ŽLICU

Grah varivo ‘pojačajte‘ sa svinjetinom i napravite ručak za dva dana

 Rudisill/Getty Images
Ako volite grah variva, ovo s dodatkom svinjetine moglo bi ući na vaš stalni meni. Po želji dodajte i kobasicu ili slaninu...
Ako volite grah variva, ovo s dodatkom svinjetine moglo bi ući na vaš stalni meni. Po želji dodajte i kobasicu ili slaninu...

Trebat će vam:

500 g svinjetine (lopatica, vratina)

300 g kuhanog graha (ili grah iz konzerve)

1 veća glavica luka

2 mrkve

2 režnja češnjaka

1 manji peršinov korijen (ili komadić celera)

2 žlice koncentrata rajčice

1 žličica mljevene slatke paprike

sol, papar, lovorov list

maslinovo ili suncokretovo ulje

po želji: malo dimljene slanine ili kobasice za dodatni šmek

oko 1,2 l vode ili temeljca

Priprema:

Na malo ulja u većem loncu pirjajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte komadiće svinjetine i zapecite ih sa svih strana da dobiju lijepu boju. Ako koristite slaninu ili kobasicu, dodajte ih sada - dat će jelu dodatnu dubinu okusa.

Ubacite naribanu mrkvu, peršin i sjeckani češnjak pa pirjajte još nekoliko minuta. Umiješajte koncentrat rajčice i mljevenu papriku, kratko popržite da se okusi otvore, pa podlijte vodom ili temeljcem. Dodajte lovorov list, posolite i popaprite po ukusu.

Pustite da varivo lagano kuha oko 40 minuta, odnosno dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte kuhani grah i još malo vode po potrebi - ovisno o tome želite li gušće ili rjeđe varivo. Kuhajte još desetak minuta da se sve lijepo poveže. Na kraju kušajte i po potrebi dodatno začinite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 08:57