zdravo i fino

Zimski comfort food: varivo od leće za ljubitelje jela na žlicu

Kad temperature padnu, nema ništa bolje od tanjura mirisnog, domaćeg variva koje grije iznutra

Varivo od leće s povrćem

Trebat će vam:

250 g smeđe leće

1 veći krumpir

1 mrkva

1 manja tikvica

100 g zelenih mahuna

2 režnja češnjaka

1 lovorov list

1 svježa ili sušena čili papričica (po želji)

prstohvat mljevenog crnog papra

maslinovo ulje

sol po ukusu

Priprema:

Leću isperite pod mlazom vode i ocijedite. Krumpir narežite na kockice, mrkvu na kolutiće, tikvicu na sitne kockice, a mahune na manje komade. Češnjak sitno nasjeckajte. U većem loncu zagrijte malo maslinovog ulja i kratko popržite češnjak i čili papričicu. Dodajte leću, krumpir, mrkvu, tikvicu i mahune. Ulijte oko 1,2 l vode (ili povrtnog temeljca) i ubacite lovorov list. Kuhajte na srednjoj vatri oko 40–45 minuta, dok leća i povrće ne omekšaju. Začinite solju i crnim paprom prema ukusu. Ako želite gušće varivo, dio povrća možete zgnječiti kuhačom pa promiješati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 09:34