Znamo da je jesen tek počela, ali ovo naglo zahlađenje već sada nas podsjeća na zimu pa, logično, na tržnicama i u supermarketima tražimo namirnice za pripremu hrane za utjehu, one koja će na nas djelovati kao topli zagljaj. Danas je na redu zelje s grahom, kako ga nazivaju Međimurci, Zagorci i Zagrepčani, varivo u kojem se spaja omiljeni kiseli kupus, grah i suho meso (ili kobasice), i koje je toliko jednostavno, a toliko ukusno, da je odmah najbolje napraviti duplu količinu kako bi dio ostao i za sutrašnji ručak.
Recept vam ostavljamo u nastavku i, ako još uvijek niste smislili što biste danas kuhali, ovo je naša najtoplija preporuka. Grije izvana, ali i iznutra!
GRAH S KISELIM ZELJEM
Trebat će vam:
500 g smrznutog mladog graha
700 g naribanog kiselog kupusa
glavica luka
3 češnja češnjaka
1 žličica mljevene crvene paprike
1/2 žlice koncentrata rajčice
sol
papar
suha rebra i špek
3 lovorova lista
Priprema:
Ako nemate smrznuti mladi grah, namočite preko noći suhi i skuhajte ga. U zasebni lonac stavite kuhati rebra i špek. Na masnoći zažutite nasjeckani luk, pa dodajte mljevenu crvenu papriku, rajčicu i jedan češnjak češnjaka, neka se paprika par minuta zaprži pa podlijte s malo vode. Dodajte potom kupus ili zelje koje ste, ako je dosta kiselo, prethodno namočili u vodi desetak minuta. Ulijte vode, oko jednu litru, ubacite lovorov list i kuhajte dok zelje ne omekša, oko 40 minuta. Zatim dodajte prethodno skuhani grah ili mladi grah kojemu treba oko pola sata da bude kuhan. Dodajte i ostatak nasjeckanog češnjaka i ulijte vode ako je potrebno, ovisno koliko želite da je gusto varivo. Možete uliti i malo tekućine u kojoj se kuhalo suho meso za intenzivniji okus. Pazite kad na kraju budete solili varivo jer je tekućina od suhog mesa i meso slano. Na kraju popaprite. Servirajte s narezanim kuhanim mesom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....