SRETAN USKRS

Hit iz djetinjstva: ovaj sočan mramorni kuglof savršen je primjer kako jednostavan kolač može izgledati impresivno

Sve je stvar dobrog kalupa, ali i malo vještine. Mramorni kuglof podsjeća nas na djetinjstvo i upravo pripremom ovog deserta zatvorit ćemo pečenje blagdanskih slastica

Mramorni kolač naše suradnice Slavice Šagolj pravi je dokaz kako jedan jednostavan kolač uz pravi kalup može predstavljati izrazito atraktivan prizor na vašem blagdanskom stolu! Ovaj stari klasik, najpoznatiji pod nazivom mramorni kolač, uvijek možete malo doraditi s omiljenim začinima, koricom limuna ili naranče te malo ruma, a svaka kriška bit će meka i ukusna.

image
Berislava Picek/Cropix

MRAMORNI KUGLOF

Trebat će vam:

• 5 jaja
• 200 g šećera
• 200 ml ulja
• 220 g oštrog brašna
• sok jedne naranče
• korica jedne naranče i jednog limuna
• 100 ml ruma
• 1 vanilin šećer
• 1 prašak za pecivo
• 2 žlice kakaa
• šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Stavite posudu sa strane. U drugoj posudi miksajte žumanjke, šećer i vanilin šećer dok se smjesa ne zapjeni. Dodajte ulje, rum, sok od naranče te koricu naranče i limuna. Umiješajte oštro brašno i prašak za pecivo. Lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte kakao. Kalup za kuglof namažite masnoćom i pobrašnite. Naizmjence u kalup ulijevajte malo smeđe pa malo žute smjese. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Ohlađen kolač prije serviranja ukrasite šećerom u prahu.JOŠ DOBRIH IDEJA ZA SOČNE KUGLOFE

Ako želite ipak nešto malo kompliciranije, a da ima fini okus kakaa, zašto ne biste napravili Red Velvet kuglof? Ukrasiti ga možete glazurom od limuna i šećera u prahu, kao i naribanom koricom limuna i malo jestive boje.

RED VELVET KUGLOF

image
Berislava Picek/Cropix

Volite li više sitnije slatke zalogaje, neka to ove blagdane budu mini kuglofi. Kalupi za ovakve kolačiće ne zauzimaju puno mjesta, a rezultat su jako efektni mali kuglofi koje možete doraditi s kremom od pistacija.

MINI KUGLOF S ČOKOLADOM, CIMETOM I KREMOM OD PISTACIJE

image
Berislava Picek/Cropix

Tko kaže da je kiselo tijesto rezervirano samo za slane specijalitete? Ovom kuglofu daje posebnu teksturu, a kombinacija maka i limuna jednostavno osvaja!

SOURDOUGH KUGLOF OD MAKA I LIMUNA

image
Berislava Picek/Cropix

image

Fotografija Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Berislava Picek/Cropix/ Vesna Veselić

Ovaj recept dio je velikog editorijala Slavice Šagolj iz novog broja magazina Dobra hrana u kojem nam donosi recepte za čak osam različitih inačica ovog finog kolača. Ne propustite novi broj magazina Dobra hrana, koji je u prodaji od 21. ožujka 2024.!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:03