RECEPT ŽELJKE KLEMENČIĆ

Hrskava izvana, a meka i sočna iznutra, ova pogača s krumpirom toliko je dobra da je najbolje odmah napraviti duplu količinu

Rustikalna, a zapravo baš lagana pogača od krumpira po receptu naše suradnice Željke Klemenčić sve je što danas želimo na stolu u svojoj kuhinji...

Krumpir je najučestaliji sporedni lik na našim tanjurima, osuđen da bude lijeni prilog u nedostatku vremena i inspiracije. Ali prvi mladi krumpiri, oni toliko tanke kore da ih ne treba guliti, nego samo dobro očetkati, zaslužuju zasjati u glavnoj ulozi. Mladi krumpir slađi je od starog, čvrst je i dobro zadržava formu, pa je idealan za salate s bogatim aromama. A ako ćete ih “samo peći” - dajte im barem malo dodatne pažnje jer to zaslužuju. Ovaj recept za pogaču je sve što vam treba!

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

KRUMPIROVA POGAČA

Trebat će vam:

ZA TIJESTO:
300 g mladog krumpira
2 žlice ulja za pečenje
sol
530 g manitoba brašna
475 g vode
4 g suhog kvasca
14 g Maldon soli
20 g maslinova ulja
1 žlica nasjeckanog ružmarina

ZA ULJE OD RUŽMARINA:
120 g maslinova ulja
6 grančica ružmarina
6 režnjeva češnjaka
Priprema:
U maloj vatrostalnoj staklenci oguljene režnjeve češnjaka i grančice ružmarina prelijte uljem pa stavite u pećnicu na 160 stupnjeva oko 45 minuta. To možete napraviti danima unaprijed. Procijedite aromatizirano ulje. Krumpir narežite na kockice, začinite uljem i posolite pa ispecite da bude hrskav. Zdrobite pasirkom za pire, a hrskave vanjske kožice usitnite nožem. Pomiješajte brašno, vodu i kvasac pa pustite da odstoje barem pola sata. Tada u tijesto dodajte usitnjeni krumpir, maslinovo ulje, ružmarin i sol. Mijesite 15-20 minuta. Tijesto je vrlo mekano i pogodno za miješenje u stojećem mikseru. Neka odstoji na sobnoj temperaturi sat vremena prije nego što ga prebacite u hladnjak na 24 sata. Nakon 24 sata izvadite tijesto iz hladnjaka i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi barem dva sata prije pečenja. Lim obložite masnim papirom pa na njega raširite tijesto. Tijesto će i dalje biti vrlo meko pa ga oblikujte masnim prstima. Obilno premažite aromatiziranim uljem i po želji ukrasite ploškama krumpira ili grančicama ružmarina. Pospite s još malo Maldon soli. Pecite na 200 stupnjeva oko 35 minuta dok pogača lijepo ne porumeni.

image

Dobra hrana, LJETO 2025.

Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija Na Naslovnici: Tomislav Krišto/cropix/

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 13:30