EKLER I KREMPITA

Hrvoju Zirojeviću dva su omiljena deserta poslužila kao inspiracija za genijala jela od bakalara, imamo detaljne recepte

Petkom se radi njegovih jela od bakalara, kojih je na meniju uvijek barem pet ili šest, u Dvoru redovito okupi vjerna publika koja zna da će ih, uz već poznate klasike, vjerojatno iznenaditi i nekom novom kreacijom

Petkom se u splitskom Dvoru uvijek nudio bakalar, kako tradicija i nalaže, ali bi od chefovih pet, šest ili čak sedam jela od bakalara, njih barem pola bila njegova kreativna interpretacija namirnice koja je u Splitu odavna udomaćena. Uz bakalar na brujet, koji je ovdje doživio i tradicijske hibridne varijante, poput vrlo uspješnog bakalara s pašta fažolom (kao da se uvijek baš tako pripremao!), Zirojević bi se domišljao i Splićanima neviđenim varijantama, od kojih je njegov posljednji koncept - “krempita od bakalara bjanko” - pravi hit.

image
Berislava Picek/Cropix

No ako vas je začudilo to što omiljena slastica sada dolazi i u slanoj ribljoj interpretaciji, moramo vam reći da nije jedina. Zirojević je osmislio i ekler, inače obožavan francuski desert, u njegovoj verziji punjen bakalarom.

image
Berislava Picek/Cropix

Kako im je udahnuo novi život i koje su tajne pripreme ovih izvrsnih jela od bakara, pročitajte u nastavku.

Ekler punjen bakalarom

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

300 g mesa kuhanog bakalara

600 g krumpira

50 g češnjaka

20 g peršina

3 dl maslinova ulja

100 g pancete

10 g rikole

0,3 dl aceta balsamica

10 g soli

5 g papra

Priprema:

U prigodnu posudu staviti očišćeni krumpir i meso kuhanog bakalara, posoliti i staviti kuhati. Kada je krumpir omekšao, procijediti i dodati češnjak, peršin, maslinovo ulje, sol i papar. Napraviti čips od pancete - narezati pancetu na tanke listiće i zapeći ih na tavi ili u pećnici. Ekler prerezati napola, u donju polovicu staviti kremu od bakalara, posuti čipsom od pancete, preko svega staviti rikolu začinjenu maslinovim uljem i acetom, poklopiti drugom polovicom eklera i poslužiti.

Krempita od bakalara

image
Berislava Picek/Cropix

(za 4 osobe)

Trebat će vam:

400 g mesa kuhanog bakalara

800 g krumpira

4 dl maslinova ulja

50 g češnjaka

30 g peršina

400 g lisnatog tijesta

20 g soli

10 g papra

Priprema:

U posudu staviti očišćeni krumpir i kuhano meso bakalara (može i malo vode od kuhanja), malo posoliti i staviti kuhati. Kad krumpir omekša, sve procijediti. Dodati sitno iskosan češnjak, peršin, maslinovo ulje, sol i papar. Sve dobro promiješati da se dobije gusta, fino začinjena smjesa. Posebno ispeći kore od lisnatog tijesta. U prigodan pleh položiti pečene kore te preko njih staviti debeo sloj bakalara bianco, pa sve pokriti pečenom korom. Malo stisnuti i narezati na kocke kao krempite. Začiniti s malo maslinova ulja i svježe mljevenog papra.

image
Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/

Novi broj magazina Dobra hrana sada je u prodaji! Potražite ga na kioscima ili naručite putem Hanza Media web shopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 11:17