Petkom se u splitskom Dvoru uvijek nudio bakalar, kako tradicija i nalaže, ali bi od chefovih pet, šest ili čak sedam jela od bakalara, njih barem pola bila njegova kreativna interpretacija namirnice koja je u Splitu odavna udomaćena. Uz bakalar na brujet, koji je ovdje doživio i tradicijske hibridne varijante, poput vrlo uspješnog bakalara s pašta fažolom (kao da se uvijek baš tako pripremao!), Zirojević bi se domišljao i Splićanima neviđenim varijantama, od kojih je njegov posljednji koncept - “krempita od bakalara bjanko” - pravi hit.
No ako vas je začudilo to što omiljena slastica sada dolazi i u slanoj ribljoj interpretaciji, moramo vam reći da nije jedina. Zirojević je osmislio i ekler, inače obožavan francuski desert, u njegovoj verziji punjen bakalarom.
Kako im je udahnuo novi život i koje su tajne pripreme ovih izvrsnih jela od bakara, pročitajte u nastavku.
Ekler punjen bakalarom
Trebat će vam:
300 g mesa kuhanog bakalara
600 g krumpira
50 g češnjaka
20 g peršina
3 dl maslinova ulja
100 g pancete
10 g rikole
0,3 dl aceta balsamica
10 g soli
5 g papra
Priprema:
U prigodnu posudu staviti očišćeni krumpir i meso kuhanog bakalara, posoliti i staviti kuhati. Kada je krumpir omekšao, procijediti i dodati češnjak, peršin, maslinovo ulje, sol i papar. Napraviti čips od pancete - narezati pancetu na tanke listiće i zapeći ih na tavi ili u pećnici. Ekler prerezati napola, u donju polovicu staviti kremu od bakalara, posuti čipsom od pancete, preko svega staviti rikolu začinjenu maslinovim uljem i acetom, poklopiti drugom polovicom eklera i poslužiti.
Krempita od bakalara
(za 4 osobe)
Trebat će vam:
400 g mesa kuhanog bakalara
800 g krumpira
4 dl maslinova ulja
50 g češnjaka
30 g peršina
400 g lisnatog tijesta
20 g soli
10 g papra
Priprema:
U posudu staviti očišćeni krumpir i kuhano meso bakalara (može i malo vode od kuhanja), malo posoliti i staviti kuhati. Kad krumpir omekša, sve procijediti. Dodati sitno iskosan češnjak, peršin, maslinovo ulje, sol i papar. Sve dobro promiješati da se dobije gusta, fino začinjena smjesa. Posebno ispeći kore od lisnatog tijesta. U prigodan pleh položiti pečene kore te preko njih staviti debeo sloj bakalara bianco, pa sve pokriti pečenom korom. Malo stisnuti i narezati na kocke kao krempite. Začiniti s malo maslinova ulja i svježe mljevenog papra.
Novi broj magazina Dobra hrana sada je u prodaji! Potražite ga na kioscima ili naručite putem Hanza Media web shopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....