JEDNOSTAVNO, A UTJEŠNO

Idealan recept za obiteljsko okupljanje: Punjeni krumpir iz pećnice odličan je kao glavno jelo ili prilog mesu

Punjeni krumpir

 Freeskyline/Getty Images
Punjene krumpire poslužite uz salatu ili pečeno povrće, ili kao glavno jelo uz neki lagani umak, primjerice, od jogurta
Punjene krumpire poslužite uz salatu ili pečeno povrće, ili kao glavno jelo uz neki lagani umak, primjerice, od jogurta

Ovo jelo je savršen spoj kremastog krumpira, hrskave slanine i rastopljenog sira, s aromatičnim dodatkom svježeg peršina. Pripremite punjeni krumpir iz pećnice kao glavno jelo uz neku salatu, ili ga dodajte kao prilog mesnom jelu. Ovaj recept će biti savršen za obiteljska okupljanja, a možete ga prilagoditi dodajući mu i druge sastojke poput pečenih gljiva.

Punjeni krumpir sa slaninom, sirom i peršinom

Sastojci:

4 srednja krumpira
150 g slanine (narezane na male kockice)
150 g naribanog sira (cheddar, gouda ili neki drugi sir prema izboru)
100 g kiselog vrhnja
1 manja glavica luka (prema želji)
2-3 češnja češnjaka
svježi peršin (oko 2-3 žlice)
2 žlice maslinova ulja
sol i papar prema ukusu
1 žličica sušenog timijana ili origana (prema želji)
Priprema:
Oprati krumpire. Možete ih oguliti, a možete i ostaviti koru. Na nekoliko mjesta ih probušiti vilicom kako bi se lakše ispekli. Staviti krumpire na lim za pečenje, preliti ih s malo maslinova ulja, posoliti i popapriti. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C (bez ventilacije) oko 45-60 minuta, dok ne postanu mekani (provjeriti vilicom jesu li krumpiri omekšali).
Dok se krumpiri peku, ispržiti slaninu na tavi bez ulja, dok ne postane hrskava i zlatna. Zatim je izvaditi i staviti na papirnati ručnik da se ocijedi. U istoj tavi kratko propržiti sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti (oko 2-3 minute). U velikoj zdjeli pomiješati kuhani luk i češnjak, isprženu slaninu, naribani sir, kiselo vrhnje i svježi peršin. Dobro promiješati i dodati prema potrebi još soli i papra.
Kada su krumpiri pečeni, izvaditi ih iz pećnice i ostaviti da se malo ohlade. Zatim ih prerezati na pola po dužini. Žlicom pažljivo izdubite sredinu krumpira, ostavljajući oko 1 cm krumpira sa strane. Unutrašnjost izdubljenog krumpira stavite u zdjelu s nadjevom i izmiješajte da se sve poveže.
Svaku polovicu krumpira napuniti smjesom od slanine, sira i vrhnja. Pritisnuti da se dobro stisne. Preostali nadjev rasporediti po vrhu krumpira. Staviti punjeni krumpir u pećnicu na još 10-15 minuta, dok se sir ne rastopi i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Kada su krumpiri gotovi, izvaditi ih iz pećnice i posuti s još malo svježeg peršina.
Poslužiti uz salatu, pečeno povrće ili kao glavno jelo uz neki lagani umak, primjerice, od jogurta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 09:21