Ovo jelo je savršen spoj kremastog krumpira, hrskave slanine i rastopljenog sira, s aromatičnim dodatkom svježeg peršina. Pripremite punjeni krumpir iz pećnice kao glavno jelo uz neku salatu, ili ga dodajte kao prilog mesnom jelu. Ovaj recept će biti savršen za obiteljska okupljanja, a možete ga prilagoditi dodajući mu i druge sastojke poput pečenih gljiva.
Punjeni krumpir sa slaninom, sirom i peršinom
Sastojci:
4 srednja krumpira
150 g slanine (narezane na male kockice)
150 g naribanog sira (cheddar, gouda ili neki drugi sir prema izboru)
100 g kiselog vrhnja
1 manja glavica luka (prema želji)
2-3 češnja češnjaka
svježi peršin (oko 2-3 žlice)
2 žlice maslinova ulja
sol i papar prema ukusu
1 žličica sušenog timijana ili origana (prema želji)
Priprema:
Oprati krumpire. Možete ih oguliti, a možete i ostaviti koru. Na nekoliko mjesta ih probušiti vilicom kako bi se lakše ispekli. Staviti krumpire na lim za pečenje, preliti ih s malo maslinova ulja, posoliti i popapriti. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C (bez ventilacije) oko 45-60 minuta, dok ne postanu mekani (provjeriti vilicom jesu li krumpiri omekšali).
Dok se krumpiri peku, ispržiti slaninu na tavi bez ulja, dok ne postane hrskava i zlatna. Zatim je izvaditi i staviti na papirnati ručnik da se ocijedi. U istoj tavi kratko propržiti sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti (oko 2-3 minute). U velikoj zdjeli pomiješati kuhani luk i češnjak, isprženu slaninu, naribani sir, kiselo vrhnje i svježi peršin. Dobro promiješati i dodati prema potrebi još soli i papra.
Kada su krumpiri pečeni, izvaditi ih iz pećnice i ostaviti da se malo ohlade. Zatim ih prerezati na pola po dužini. Žlicom pažljivo izdubite sredinu krumpira, ostavljajući oko 1 cm krumpira sa strane. Unutrašnjost izdubljenog krumpira stavite u zdjelu s nadjevom i izmiješajte da se sve poveže.
Svaku polovicu krumpira napuniti smjesom od slanine, sira i vrhnja. Pritisnuti da se dobro stisne. Preostali nadjev rasporediti po vrhu krumpira. Staviti punjeni krumpir u pećnicu na još 10-15 minuta, dok se sir ne rastopi i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Kada su krumpiri gotovi, izvaditi ih iz pećnice i posuti s još malo svježeg peršina.
Poslužiti uz salatu, pečeno povrće ili kao glavno jelo uz neki lagani umak, primjerice, od jogurta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....