Kad temperature porastu, svi tražimo obroke koji su lagani, brzo gotovi i prepuni svježih, sezonskih sastojaka. U toj ljetnoj potrazi jedno se ime stalno vraća na stol, burrata. Ovaj kremasti sir iz talijanske regije Puglia savršeno se slaže s rajčicama, breskvama, tjesteninom, pršutom i začinskim biljem, a njegov bogati, nježni okus podiže i najjednostavnija jela na višu razinu.
Burrata je posebna upravo zbog svoje kontrastne teksture, čvrsta izvana, ali podatno kremasta iznutra što je čini idealnim dodatkom toplim jelima poput rižota i pizze, kao i hladnim salatama ili bruschettama. Bilo da je uparena s pestom od kikirikija, posluženom na zapečenoj ciabatti s breskvama ili smještena u središtu salate od rajčica i hrskavih mrvica, burrata unosi dozu raskoši u svako jelo.
U nastavku donosimo pet recepata savršenih za ljetne dane, koji kombiniraju svježinu, jednostavnost i puninu okusa i svi imaju jednog zajedničkog glavnog junaka: burratu.
Pesto pašta s kikirikijem i burratom
Trebat će vam (za 2 osobe):
Za pesto:
40 g svježeg bosiljka (1 velika šaka)
2 češnja češnjaka
40 g prženog neslanog kikirikija
40 g naribanog parmezana
60 ml maslinovog ulja (po potrebi više)
sok od ½ limuna
sol i papar po ukusu
Za paštu:
200 g tjestenine (najbolje špageti, tagliatelle ili fusilli)
voda i sol za kuhanje
Za serviranje:
1 burrata (cca 125 g)
svježe mljeveni crni papar
malo maslinovog ulja
par listova bosiljka (za dekoraciju)
po želji: nasjeckani prženi kikiriki za posipanje
Priprema:
Skuhajte tjesteninu u velikoj količini posoljene vode, prema uputama na pakiranju. Prije cijeđenja, sačuvajte otprilike ½ šalice vode za kasnije. Pripremite pesto. U blender ili sjeckalicu stavite bosiljak, kikiriki, oguljeni češnjak, parmezan, limunov sok i prstohvat soli. Dodajte maslinovo ulje i miksajte dok ne dobijete glatku pastu. Po potrebi dodajte još ulja ili malo vode od kuhanja tjestenine kako biste postigli željenu gustoću. Kušajte i po potrebi dodatno začinite. Pomiješajte pesto s tjesteninom. Ocijeđenu tjesteninu stavite u veću tavu. Dodajte pesto i nekoliko žlica vode od kuhanja. Dobro promiješajte dok se sve ne sjedini u kremasti umak. Tjesteninu rasporedite na tanjure. Na sredinu svakog tanjura stavite po jednu buratu. Prelijte s malo maslinovog ulja, pospite svježe mljevenim paprom i ukrasite listićima bosiljka. Po želji, dodajte još malo nasjeckanog kikirikija za dodatnu teksturu.
Pizza s burratom
Trebat će vam (za 1 veću pizzu):
Tijesto za pizzu (domaće ili kupovno)
4–5 zrelih cherry rajčica ili manjih rajčica
½ crvene kapule (crvenog luka), narezane na tanke ploške
3–4 žlice pasirane rajčice
1 burrata (cca 125 g)
maslinovo ulje
sol i svježe mljeveni crni papar
svježa rikola (rukola), za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 120 °C (donji i gornji grijač). Rajčice prerežite na pola i složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Lagano ih posolite i nakapajte maslinovim uljem. Sušite u pećnici oko 1 sat dok ne postanu koncentriranog okusa i blago naborane. Pripremite tijesto za pizzu. Razvaljajte tijesto na željenu debljinu i položite ga na lim za pečenje ili kamen za pizzu. Premažite tijesto tankim slojem pasirane rajčice (passate). Na to rasporedite pečene rajčice i ploške crvene kapule. Burratu razlomite rukama na veće komade i rasporedite po pizzi. Začinite sve s malo soli i svježe mljevenog papra. Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici na 220–250 °C (ovisno o pećnici) oko 10–15 minuta, dok rubovi ne porumene, a sir se lagano rastopi i zapjeni. Izvadite pizzu iz pećnice i odmah pospite svježom rikolom. Po želji dodajte još par kapi maslinovog ulja.
Salata s burratom i panko mrvicama
Trebat će vam (za 2–4 osobe):
2–3 zrele beefsteak rajčice
2–3 šarene rajčice
1–2 ljutike
3–4 žlice maslinovog ulja
1–2 žlice vinskog octa (bijelog ili crvenog)
sol i svježe mljeveni crni papar
3–4 žlice panko krušnih mrvica
1 burrata (cca 125 g)
svježi bosiljak (narezani listići)
svježi vlasac (nasjeckan)
kruh za posluživanje (po želji)
Priprema:
Narežite rajčice na ploške ili krupnije komade. Ljutiku narežite na tanke kolutiće. Prebacite povrće u zdjelu, posolite i popaprite po ukusu. Dodajte maslinovo ulje i ocat, pa lagano promiješajte. Ostavite da odstoji oko 30 minuta na sobnoj temperaturi, kako bi se rajčice opustile i pustile sok, a ljutika omekšala. U tavi bez masnoće tostirajte panko mrvice na srednje jakoj vatri, uz stalno miješanje, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Odložite sa strane da se ohlade. Na veću plitku zdjelu ili tanjur složite rajčice. Preko njih rasporedite ljutiku i sokove koji su se skupili u zdjeli. Burratu pažljivo stavite u sredinu salate. Oštrim nožem je zarežite na vrhu kako bi se blago otvorila i pustila kremastu unutrašnjost. Pospite tostiranim panko mrvicama, svježim bosiljkom i vlascem. Po potrebi dodatno začinite solju, paprom i kapljicom maslinovog ulja. Poslužite odmah, uz svježi kruh ili focacciu sa strane.
Ciabatta s breskvama, burratom i pršutom
Trebat će vam (za 4 osobe):
2 zrele breskve (nektarine također mogu)
1 burata (cca 125–150 g)
4–6 tankih kriški pršuta
1 manja ciabatta (ili 4 kriške kruha po izboru)
maslinovo ulje
balzamična redukcija (po želji)
svježi timijan ili bosiljak za posipanje
sol i papar po ukusu
Priprema:
Narežite breskve na tanke kriške. Ako su jako zrele, nemojte ih guliti. Zagrijte grill tavu (ili običnu) na srednje jaku vatru. Kriške breskve lagano premažite maslinovim uljem i stavite na vruću tavu. Pecite 1–2 minute sa svake strane, dok ne dobiju lagano pougljene tragove i počnu karamelizirati. Tostirajte ciabattu, narežite je na deblje kriške, premažite maslinovim uljem i kratko zapecite na tavi ili u pećnici dok ne postane hrskava. Na svaku krišku ciabatte stavite po nekoliko komada pečenih breskvi, komadić ili žlicu burate i tanku krišku pršuta. Začinite po želji solju i paprom, pokapajte s malo maslinovog ulja ili balzamične redukcije. Pospite svježim timijanom ili bosiljkom i poslužite odmah, dok je kruh još topao.
Rižoto s kozicama i burratom
Sastojci (za 2 osobe):
160 g arborio ili carnaroli riže
250 g očišćenih kozica
1 manji luk (sitno nasjeckan)
2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
200 ml pasirane rajčice (passata)
50 ml bijelog vina
500–600 ml povrtnog temeljca (toplog)
maslinovo ulje
1 burata (cca 125 g)
svježi bosiljak (listići)
sol i papar po ukusu
po želji: prstohvat čili pahuljica
Priprema:
Zagrijte malo maslinovog ulja u širokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte na srednje jakoj vatri 2–3 minute, dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i, ako volite ljuto, prstohvat čili pahuljica. Pirjajte još 30 sekundi. Dodajte rižu i miješajte 1–2 minute dok ne postane blago staklasta. Zatim podlijte bijelim vinom i miješajte dok ne ispari. Dodajte pasiranu rajčicu, promiješajte i počnite postupno dodavati temeljac – kutlaču po kutlaču, stalno miješajući, dok riža ne postane al dente i kremasta (oko 15–20 minuta). Kad je riža skoro gotova, dodajte očišćene kozice i kuhajte još 2–3 minute, dok ne postanu ružičaste i kuhane. Začinite solju i paprom po ukusu. Maknite rižoto s vatre, pokrijte i ostavite da odstoji 1–2 minute. Rižoto rasporedite u tanjure. Na sredinu svakog tanjura stavite po jednu buratu, lagano je zarežite da se otvori. Pospite svježim listićima bosiljka i nakapajte s malo maslinovog ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....