Isprobali smo

Imamo recept za napitak koji obožavamo: Hladi bolje od ledene kave, a čak je i ukusniji

Filteraj - chai latte

 Privatna arhiva
U ovom održivom kafiću popili smo ozbiljno dobar napitak koji konkurira za nafinije bezalkoholno piće ovog ljeta

Ako ste nađete u centru Zagreba, žedni i željni osvježenja, skrenite prema Europskom trgu i svratite u Filteraj na chai latte! Lagan i ukusan, pripremljen od crnog čaja i mješavine začina te poslužen s hladnim mlijekom od lješnjaka, toliko nas je iznenadio okusom da smo zamolili Lori Brnčić, vlasnicu tog održivog kafića o kojem smo već pisali, da nam otkrije recept.

image
Vedran Peteh/Cropix

U pripremi ovog izvrsnog ljetnog napitka Lori koristi brojne začine, koji se lako mogu nabaviti u dućanima i čije količine možete prilagoditi po želji. Pritom ih prelije vrućom vodom, pusti da kratko odstoje kako bi se voda infuzirala njihovim okusima i zatim procijedi. U isto vrijeme pripremi i crni čaj, a zatim ga procijedi, pomiješa sa začinima infuziranom vodom te zasladi. Ističe da je važno namakanje začina raditi odvojeno od pripreme samog crnog čaja kako bi proces infuziranja bio lakši, budući da se začini, a osobito cimet, pretvore u gustu masu kada su u vodi. Jednom kad se sve ohladi, dobivena tekućina koristi se za pripremu chai lattea, uz dodatak mlijeka ili biljnih pripravaka.

image
Vedran Peteh/Cropix

U Filteraju od samog početka bademe, kokos, indijske oraščiće, datulje i zob svakodnevno pretvaraju u samostalne napitke koji su okusom miljama daleko od kupovnih varijanti, što potvrđuju i brojni oduševljeni gosti. Tako ćete za chai latte ovdje moći odabrati s kojim biljnim napitkom da ga pripreme, a sve ih možete kupiti i za van. Pritom je najbolje da dođete s vlastitom ambalažom jer se u Filteraju trude imati što manje otpada. Ako je nemate, kod njih možete kupiti i staklenu bocu s čepom u kojoj možete svježi biljni napitak od badema i drugih namirnica ponijeti doma i zatim ponovno koristiti.

image
Vedran Peteh/Cropix

Svaki napitak Lori pedantno razrađuje do sitnih detalja pa nas je zato upozorila da kombinaciju začina koja sadrži i đumbir u prahu nikako ne spajamo s kokosovim mlijekom jer ono izvlači neugodne okuse u chai latteu pa obratite na to pozornost kada budete radili svoj kućni napitak!

CHAI LATTE

• 25 g crnog čaja
• 14 g mješavine začina (cimet, kardamom, piment, đubir, muškatni oraščić, klinčić)
• 900 ml vode
• 130 g šećera
• mlijeko ili biljno mlijeko po izboru
• led

Zagrijte vodu pa 25 g čaja prelijte s 500 ml vruće vode u jednoj posudi, a začine prelijte ostatkom vode u drugoj posudi. Pustite da se sadržaj obje posude pet minuta infuzira, a zatim procijedite te spojite tekućine. Dodajte šećer i dobro promiješajte da se rastopi i da dobijete sirup. Pustite da se tekućina ohladi, prelijte je u bocu i stavite u hladnjak. Kako biste pripremili chai latte, u čašu s ledom ulijte 40 ml mješavine čaja i začina te dopunite čašu mlijekom ili biljnim napitkom po želji.

image
Filteraj

Filteraj spice mix:

• 11 g cimeta u prahu
• 1 g kardamoma u prahu
• 2 g pimenta u prahu
• 2 g đumbira u prahu
• 1 g muškatnog oraščića u prahu
• 2 g klinčića u prahu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:18