Jelo za kišne dane

Imate li u smočnici konzervu graha i pelate, spremite ovaj ukusni i zasitni zapečeni grah

 Maxim Bondarenko/Getty Images/istockphoto
Prvi dio pripreme odradite na štednjaku, a zatim sve prebacite u pećnicu na dvadesetak minuta

Kada se zaželite jela koje spada u kategoriju pravog "comfort fooda", ne morate tražiti puno dalje od vlastite smočnice. Izvadite iz nje konzervu omiljenog graha i pelate, kao i luk, iz hladnjaka slaninu ili kobasicu kako biste jelo dodatno obogatili i bacite se na pripremu zapečenog graha! Pritom je korisno imati posudu ili tavu koju možete samo prebaciti sa štednjaka u pećnicu da se cijelo jelo u dvadesetak minuta fino zapeče. U svakom slučaju ćete tako imati za pranje kada budete gotovi s jelom.

Zapečeni grah

  • 1 veći luk
  • 1 paprika
  • 4 žlice pelata
  • 1 žlica ajvara
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 2 konzerve graha
  • kobasice ili slanina po želji
  • svježi peršin
  • sol i papar
  • čili po želji
  • ulje

image
Maxim Bondarenko/Getty Images/istockphoto

Na ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Dodajte ribanu mrkvu, a zatim i sitno sjeckanu papriku. Pustite da se pirja 10-ak minuta. Ubacite sitno sjeckanu slaninu ili kobasicu, ako ih koristite. Dodajte pelate, ajvar, ubacite lovorov list i začinite po želji. Ne zaboravite sol i papar. Kuhajte 20-ak minuta, a zatim dodajte i isprani grah iz konzerve. Po potrebi dodajte malo tekućine (temeljac ili vodu). Kada je gotovo, maknite s vatre, po želji pospite s malo topivog sira i stavite u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na 20-ak minuta. Prije posluživanja pospite svježim sjeckanim peršinom. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:35