OVO ŽELIMO PROBATI!

Inspiracija iz Nome: kako u jednom od najboljih restorana na svijetu rade burek?

 Rocky89/Getty Images/istockphoto
Zamislite kakvi bi samo bili komentari da je ovakav burek objavila ekipa iz nekog od hrvatskih restorana...
Zamislite kakvi bi samo bili komentari da je ovakav burek objavila ekipa iz nekog od hrvatskih restorana...

Nedavno je na Instagram profilu Noma Projects, jednog od onih koji vodi ekipa iz Nome u Kopenhagenu, sada vjerojatno najpoznatijeg restorana na svijetu, osvanuo video u kojem jedna od njihovih zaposlenica, zadužena za razvoj njihovih proizvoda, priprema burek. Chefica Nurperi na početku videa govori kako je burek jedno od jela koje je naučila raditi od bake iz Turske, koja, pak, korijene vuče iz Makedonije, gdje je, kaže chefica, burek prilično popularno jelo i radi se na različite načine. Video nas je posebno zainteresirao zato što smo prilično sigurni kako bi, da ga objavila ekipa iz nekog od domaćih restorana, na društvenim mrežama izazvao brojne rasprave. Od toga da se koriste gotove kore za savijače (iako chefica Nurperi objašnjava da ih je njezina baka radila od nule), do toga da je burek samo jedan – onaj s mesom.

Recept koji je chefica podijelila je prilično jednostavan i sve sastojke, osim Nominog tamarija, zasigurno već imate kod kuće. Nurperi burek radi tako da u zdjeli pomiješa sitno sjeckani luk, očišćeni i nasjeckani špinat i sol, a dodaje i, dakle, tamari, koji u Nomi rade u sklopu Noma Projectsa. Tamari je japanski umak, alternativa soja sosu, koji nastaje pri proizvodnji miso paste. Jak je, umamijast i gušći od klasičnog soja sosa, a u Nomi ga rade s dodatkom papra s Madagaskara. Cijena njihovog Pepper tamarija je 23,95 eura.

Nakon što pripremi punjenje, chefica pomiješa jaja, grčki jogurt, sol i ulje, dobivenom smjesom premazuje kore, puni nadjevom, rola i oblikuje u puževe. Prije pečenja oblikovane mini bureke premazuje s ostatkom smjese i posipa sezamom. Njezina varijanta svima nam omiljenog slanog zalogaja na kraju izgleda prilično primamljivo, a s time se slažu i brojni pratitelji, koji su komentirali da jelo izgleda sjajno. Pa, iako pri ruci trenutačno nemamo Nomin tamari, ovog ćemo se vikenda zasigurno upustiti u pripremu nečeg barem sličnog, a za dodatnu inspiraciju dobro će nam doći i recept za zeljanicu s domaćim korama, koji smo već podijelili ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 14:12